Beteg gyerekekkel indokolják az autóban való cigizés tiltását

Vágólapra másolva!
Kisgyereket szállító autókban is tilos lesz dohányozni, ha elfogadja a parlament a dohányzási tilalom kiterjesztéséről szóló törvényjavaslathoz múlt csütörtökön benyújtott módosító indítványt. A dohányzási tilalmat még tovább szigorító módosító javaslat benyújtója szerint a passzív dohányos gyerekekre súlyos betegségek leselkednek.
Vágólapra másolva!

Tilos lesz dohányozni a zárt utasterű autókban, ha azokban kiskorú is utazik, ha a parlament elfogadja azt a módosító indítványt, amelyet a nem dohányzók védelméről szóló törvényjavaslathoz nyújtott be a múlt csütörtökön Hollósi Antal Gábor fideszes képviselő.

Az ötletet, mint korábban az [origo] megírta, eredetileg Vujity Tvrtko, a Tv2 műsorvezetője vetette fel a csatorna egyik reggeli műsorában a múlt héten, amikor a dohányzási tilalmat kiterjesztő eredeti törvényjavaslatot jegyző Heintz Tamással beszélgetett. Heintz már a múlt héten jelezte, hogy megtetszett neki az ötlet, de azért nem ő nyújtotta be a módosítást, mert az eredeti javaslatnak is előterjesztője.

A csütörtöki módosító indítványt a passzív dohányzás gyermekekre gyakorolt káros hatásaival - légzőszervi, idegrendszeri megbetegedésekkel - indokolják, hozzáfűzve, hogy a kutatások szerint, "ha egy gépkocsiban már egyvalaki dohányzik, akár egy óra alatt három cigarettát szív el a nem dohányzó utas is".

A dohányzási tilalmat kiterjesztő, tizenöt fideszes képviselő által benyújtott törvényjavaslat minden nyilvános zárt helyen, így a kocsmákban és az éttermekben is megtiltaná a dohányzást. A benyújtók között van Lázár János fideszes frakcióvezető is, ami azt jelzi, hogy az elképzelésnek komoly támogatottsága van a képviselőcsoporton belül.