Alkotmányozás és médiatörvény a parlament napirendjén

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés hétfői ülésnapján a képviselők szavaznak az új alkotmány előkészítéséről és a semmisségi törvényjavaslatról, emellett elfogadhatják a médiatörvény módosítását. Eredményes választás esetén délután esküt tehetnek a monetáris tanács új tagjai.
Vágólapra másolva!

A korábbi elképzelésekkel ellentétben az Országgyűlés a kormány helyett a képviselőcsoportokat kéri fel arra, hogy március 15-ig törvényjavaslatot nyújtsanak be az új alaptörvény szövegéről. Mindezt akkor, ha a parlament hétfőn megszavazza az új alkotmány elfogadásának előkészítéséről szóló határozati javaslatot.

A parlament hétfőn a médiatörvény és a médiaalkotmány módosításáról is dönthet, de csak abban az esetben, ha az előterjesztéshez benyújtott egyetlen módosító indítvány sem kap támogatást. A kormány által megfogalmazott változtatások a kiegyensúlyozott tájékoztatás szabályozását, a regisztráció és a más tagállami médiaszolgáltatóval szemben alkalmazható szankciók kérdését érintik. A javaslat elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.

Az MSZP képviselőcsoportjának kezdeményezésére név szerinti szavazással határoznak a 2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggő ítéletek orvoslásáról. A semmisségi törvényjavaslat néven ismertté vált előterjesztés azokat az öt évvel ezelőtti tömegoszlatásokhoz kapcsolódóan hozott ítéleteket és szabálysértési megállapításokat törölné el, amelyek kizárólag rendőri jelentés vagy rendőri tanúvallomás alapján születtek.

Szintén a hétfői határozathozatalok napirendjén szerepel az Országos Választási Bizottság és az igazságügyi miniszter tavaly őszi önkormányzati választásokról szóló jelentése, valamint az egészségügyi kamarákról szóló törvény kötelező tagságot előíró módosítása, továbbá a hatékonyabb vízkárelhárítást célzó javaslat is.

Gerhardt Ferencet és Bártfai-Mager Andreát jelöli hétfőn a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsába az Országgyűlés gazdasági bizottsága - tudta meg az [origo]. A parlament a jelölteket egyszerű többséggel választja meg, siker esetén az új tagok kedden már hivatalba is léphetnek.

A várhatóan késő estébe nyúló első ülésnap után kedden a magyar népességfogyás megállításának "sürgető szükségességéről" kezdődik vitanap a jobbikos Z. Kárpát Dániel előterjesztésére. A több mint ötórás időkeretű napirendi pont után a képviselők a nemdohányzók védelméről szóló, a zárt légtérben történő dohányzást jelentősen korlátozó javaslathoz benyújtott módosításokat tárgyalhatják.