A Tubes helyett Medinán épülhet meg a katonai radar

Vágólapra másolva!
A Honvédelmi Minisztérium a Tolna megyei Medina környékén működő radarszázad területét javasolja az eredetileg a Zengőre, majd a Tubesre tervezett katonai lokátor helyszínéül - közölte a tárca kedden.
Vágólapra másolva!

Az évek óta tartó helyszínkeresés után a Honvédelmi Minisztérium (HM) Medinán talált helyet a harmadik radarállomásnak. A tárca a közleménye szerint a harmadik háromdimenziós radarállomás felépítéséről március 9-én tájékoztatja a parlamenti pártok képviselőit, és már megkezdte az egyeztetést Medina község, valamint az objektum környékén található települések polgármestereivel.

A tárca közleménye szerint a helyszín kiválasztása szakértők bevonásával történt, mely sem nem természetvédelmi, sem nem lakott terület. A HM szerint a beruházás helyi szinten munkahelyeket teremthet, illetve hozzájárulhat Medina infrastrukturális fejlesztéséhez.

Vén Attila, a település polgármestere egyelőre csak annyit közölt, hogy a HM korábban megkereste az önkormányzatot ezzel kapcsolatban, és a község vezetése egy kirándulás keretében megszemlélte a Békéscsabán működő háromdimenziós radart. A rendszert alkotó másik két lokátor ugyanis már terv szerint elkészült, és működik Bánkúton és Békéscsabán.

A lokátor Medinára telepítésére utal a község képviselő-testülete december 23-ai ülésének jegyzőkönyve is, amely szerint az egyik képviselő megkérdezte a polgármestert, hogy mikor tájékoztatják a lakosságot a radar építéséről.

A szaktárca közleménye szerint Magyarország légtere Közép-Európa legforgalmasabbjai közé tartozik; évente több mint félmillió repülőgép használja, amelyek felderítése, azonosítása, követése, ezáltal a légi forgalom ellenőrzése elengedhetetlen az ország és a lakosság biztonsága érdekében. Az új radarok jóval a legújabb EU egészségügyi szabvány szerinti határértéken belül, biztonsággal üzemelnek - olvasható a közleményben.

A NATO-radar magyarországi helyszínkereséséről bővebben itt olvashat.