Mégis bekerült az alkotmánytervezetbe a gyerekek után járó szavazat

Vágólapra másolva!
Mégis bekerült a gyermekek utáni választójog a Fidesz alkotmánytervezetébe. Bár az egy hónapja Szájer József által felvetett ötletet korábban több kormánytag is kivitelezhetetlennek, számos képviselő pedig képtelenségnek nevezte, a "jövő nemzedékek érdekére" hivatkozva lehetőség most része a tervezet "Szabadság és felelősség" fejezetének.
Vágólapra másolva!

"A jövő nemzedékek érdekében nem tekinthető az egyenlő választójog sérelmének, ha sarkalatos törvény azokban a családokban, ahol van kiskorú gyermek, az anyának - illetőleg helyette törvényben meghatározott esetben más személynek - további egy szavazati jogot biztosít." - a Fidesz szerdán nyilvánosságra hozott alkotmánytervezetének "Szabadság és felelősség" fejezetében olvasható mondat szerint külön törvényben meg lehet tehát teremteni a gyerekek után járó szavazat feltételeit.

A lehetőséget, amely négy éve eredetileg Révész Máriusz képviselő javaslata volt, a Fidesz február eleji frakcióülésén vetette fel az alaptörvény szövegező bizottságát vezető Szájer József, később pedig bekerült annak a tizenkét kérdéses kérdőívnek kérdései közé, amelyet az alkotmányról indított nemzeti konzultáció keretében nyolcmillió magyar állampolgárnak küldött a kormány.

A felvetésnek ugynakkor minimális támogatottsága volt a kormánypárti frakciókban, az [origo]-nak nyilatkozó több fideszes és KDNP-s politikus is kivitelezhetetlennek és indokolatlannak nevezte korábban. A lehetőség ellen érvelt több nyilatkozatában Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszer is.