Lemondott felügyelőbizottsági posztjairól a dupla fizetésű KDNP-s képviselő

Vágólapra másolva!
Összeférhetetlenségre hivatkozva kérte felügyelőbizottsági tagságainak megszüntetését Kalmár Ferenc, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője, aki két állami cégtől is kapott pénzt. A képviselő visszafizeti a felvett összegeket, amiket pártja szerint nem törvényellenesen kapott.
Vágólapra másolva!

Ezentúl semmilyen felügyelőbizottsági tisztséget nem tölt be a megyei tulajdonban működő gazdasági társaságoknál Kalmár Ferenc KDNP-s országgyűlési képviselő - közölte a Csongrád megyei közgyűlés sajtószolgálata szerdán. Tájékoztatásuk szerint Kalmár Ferenc visszafizeti az ezen a címen kapott juttatást. Az összeférhetetlenséget maga a képviselő jelezte a megyei önkormányzatnak, amely ezután azonnali hatállyal megszüntette a képviselő minden felügyelőbizottsági tagsági viszonyát.

A Blikk kedden délután írta meg, hogy Kalmár Ferenc KDNP-s országgyűlési képviselő az önkormányzati tulajdonú Csongrádi Rendezvényház Kht.-től felügyelőbizottsági tagként havi 40 ezer forintot kapott, a szintén állami tulajdonú Nagyfa-Alföld Kft.-től pedig havi 56 ezret a felügyelőbizottság elnökeként. Az újság felhívja a figyelmet arra, hogy a köztulajdonban álló gazdasági társaságok működéséről szóló 2009. évi törvény szerint "egy személy legfeljebb egy köztulajdonban álló gazdasági társaságnál betöltött felügyelőbizottsági tagság után részesülhet javadalmazásban", azaz csak egyik helyről kaphatott volna fizetést, de ő két cégnél is zsebre rakta az összeget.

A KDNP-s képviselő a lapnak azt mondta, hogy ő villamosmérnök civilben, nem pedig jogász, és nem tudott arról, hogy így nem szabad pénzt felvenni. Röviddel később írásban is bocsánatot kért, amelyet azonban nem sokkal később a párt visszavont. A KDNP közölte, hogy jogi álláspontjuk szerint a felügyelőbizottság elnöke nem tagja a felügyelőbizottságnak, így nem törvényellenes a dupla pénz.

A múlt hét végén a fideszes Zsiga Marcellről derült ki, hogy az Országgyűléstől és a miskolci önkormányzattól is teljes összegű költségtérítést vett fel, hónapokon át több százezer forintot, noha ezt törvény tiltja. Zsiga lapunknak azt mondta: megfeledkezett róla, hogy két helyről is kap pénzt, és azt ígérte, hogy visszafizeti a jogtalanul felvett összeget. A Fidesz etikai bizottsága 150 ezer forintra büntette a képviselőt, és írásbeli figyelmeztetést is kapott a frakciótól.

Jövő hét szerdán foglal állást a Fidesz-frakció etikai bizottsága Papcsák Ferenc zuglói polgármester költségtérítése ügyében. Az MSZP szóvivője, Török Zsolt a múlt szombaton arra szólította fel Papcsák Ferencet, hogy mondjon le parlamenti képviselői mandátumáról, mert - mint mondta - az önkormányzattól is felvette 175 ezer forintos költségtérítését, és az Országgyűléstől is kapott 278 ezer forintos választókerületi pótlékot.