Vágólapra másolva!
A Világgazdaság értesülése szerint a kormányoldal azt tervezi, hogy automatikusan feloszlathatóvá teszi azokat az önkormányzati képviselő-testületeket, amelyek adósságállománya átlép egy bizonyos szintet. A nagy adósság miatt nem indulhatnának újra sem a képviselők, sem a polgármester.
Vágólapra másolva!

Kemény büntetéssel számolhatnának az eladósodott települések polgármesterei és önkormányzati képviselői a kormány tervei szerint - értesült a Világgazdaság.

A lap önkormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy azok a képviselők és polgármesterek, akik nagy adósságot felhalmozó települést igazgatnak, nem indulhatnának a következő választáson. Sőt, egy bizonyos adósságszint elérése fölött a képviselő-testületet automatikusan feloszlatnák. A Világgazdaság azt írta, az értesülést a kormány nem cáfolta.

A büntetést maga után vonó adósságszint mértékéről egyelőre nincs döntés, és a készülő alkotmány szövegterve sem tartalmaz a szabályról említést, ugyanakkor az önkormányzati forrás szerint az alaptörvény elfogadása utáni hetekben már a parlament elé kerülhet a jogszabályterv.

Az önkormányzatok gazdálkodásáról azonban nem lesz könnyű megállapodnia a Fidesz-frakciónak, amelyben sok polgármester is ül. Az [origo] korábbi információi szerint ugyanis a reformtervek bejelentése előtt éppen az önkormányzatok hatáskörét érintő változások miatt csaptak össze a fideszes politikusok.

Az önkormányzatok érdekeinek legfőbb képviselője Kósa Lajos Fidesz-alelnök, aki egyben Debrecen polgármestere is. Az adósságszabály kellemetlenül érinthetné őt és több vezető kormánypárti politikust is, mivel a lap által idézett Progresszív Intézet-felmérés szerint az egy főre jutó adósság rangsorának élén Hódmezővásárhely áll, ahol Lázár János a polgármester, a másodikon pedig a Rogán Antal által vezetett budapesti V. kerület.