Százmillió forintot kap a kormánytól Makovecz Imre akadémiája

Vágólapra másolva!
Százmillió forintot csoportosított át a költségvetésből a Magyar Művészeti Akadémia létrehozására a kormány. A Makovecz Imre építész vezette akadémia egyesületi formában 1992 óta létezik, egy fideszes képviselő szerint köztestületté alakítanák és az alkotmányba is belefoglalnák az akadémiát.
Vágólapra másolva!

Százmillió forintot csoportosított át a Magyar Művészeti Akadémia alapítására a költségvetésben a rendkívüli kormányzati intézkedésekre fenntartott összegből a kormány a Magyar Közlöny csütörtöki számában kihirdetett kormányhatározat szerint. A százmillió forint a Nemzeti Erőforrás Minisztériumához került, a költségvetésben a Magyar Művészeti Akadémia címszó alatt "egyéb műszaki célú kiadások" néven szerepel. A határozat szerint a teljes összeget még idén az első negyedévben átcsoportosítják. A rendelet csütörtöktől hatályos.

Szerettük volna megtudni, hogy a kormányhatározatban szereplő akadémia kapja-e a támogatást. A döntés indokával és hátterével kapcsolatos kérdéseinkkel megkerestük a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárságot, akik azt válaszolták, kérdéseinket illetékességből a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz továbbították. Tőlük csütörtök kora délutánig nem kaptunk választ.

Magyar Művészeti Akadémia néven már létezik egy szervezet, amelyet honlapja szerint 1992-ben alapított 22 művész. "Örökös és gyakorló" elnöke Makovecz Imre építész, az elnökségnek tagja többek között Finta József építész, Sára Sándor filmrendező és Szemadám György festőművész. A honlap szerint az akadémia egyesületi formában működik, és több mint 160 tagja van, céljaik között szerepel "a magyar alkotások rangját megmutatni másoknak, önmagunknak, egyesíteni minden nagy értékű erőt, bárhonnan jön is, akármit gondol szépségről s világról".

Megkerestük a Magyar Művészeti Akadémiát is, de az egyesület honlapján feltüntetett számokon senkit nem tudtak nekünk adni, aki válaszolni tudott volna a kérdéseinkre. Makovecz Imrét egyelőre nem értük utol telefonon.

Csütörtökön az új alaptörvény parlamenti vitájában L. Simon László fideszes képviselő felszólalása szerint a jelenleg egyesületi formában működő Magyar Művészeti Akadémiának - egy másik akadémiával, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiával együtt - egy külön jogszabályban köztestületi státuszt kell biztosítani. Erre azért lehet szükség, mert az alaptörvény tervezetében szerepel, hogy Magyarország védi többek között a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia művészeti szabadságát, és közpénzből nyújtott támogatásokkal biztosítja a szervezeti önállóságukat.

A Magyar Művészeti Akadémia létrehozásra átcsoportosított összeg mellett a Magyar Közlöny csütörtöki számában hirdették ki nyolc alapítvány és közalapítvány megszüntetéséről rendelkező határozatot is. A többek között A Magyarországi Cigányokért Közalapítványt, A Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítványt és a Magyar Könyv Alapítványt érintő intézkedéseket takarékossággal és a hatékonyabb működést célzó átszervezéssel indokolja a kormány.