Varga Mihály szerint nem lesz előre hozott választás

Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár
Vágólapra másolva!
Nem készül a kormány előre hozott választásokra - jelentette ki újságírói kérdésre Varga Mihály, a miniszterelnökség államtitkára. Már korábban is voltak találgatások arról, hogy 2012-ben, az új alkotmány életbe lépése után a Fidesz legitimációja megerősítését kérné a választóktól. Egyes vélemények szerint egyre több jel utal erre.
Vágólapra másolva!

A kormány száz százalékig végrehajtja a Széll Kálmán Tervben kitűzött strukturális reformokat, egyetért a 3,0 százalékos inflációs cél fenntartásával és nem tervez előre hozott választásokat - ezzel a három, egy kijelentésbe fűzött félmondattal válaszolt csütörtökön a Miniszterelnökség államtitkára újságírók kérdéseire a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) rendezvényén.

Bár Varga Mihály három állításból csak az első kettő volt téma a konferencián, a harmadik felvetés figyelemre méltó: az utóbbi hetekben ugyanis több találgatás is felröppent azzal kapcsolatban, hogy az új alkotmány 2012-es életbe lépése előtt a Fidesz "új legitimációt" kérne a választóktól a megváltozott demokratikus intézményrendszerhez.

Hasonló találgatások már múlt év őszén, az alkotmányozási folyamat előkészítésekor is felvetődtek, Török Gábor politológus pedig egy a témát boncolgató januári elemzése után múlt heti blogbejegyzésében is "szóba jöhetőnek" minősítette a lehetőséget.

A megoldást alapvetően kockázatosnak gondoló elemző szerint a Fidesznek több szempontból is érdeke lehetne egy előre hozott választás. Egyrészt látva a kormány támogatottságának lassú erózióját, feltételezhető, hogy a jövő év elején a mostanihoz képest ugyan alacsonyabb, de még mindig a siker reményével kecsegtető tábora maradna. Ennél is fontosabb érv Török szerint, hogy 2012 elején az ellenzék még biztosan nem lesz abban a felkészültségi állapotban, amiben 2014-ben lehetne.

Harmadrészt óriási versenyelőnyt jelentene a kormánypártoknak, ha a még feltehetően idén elfogadandó új választási törvényről a döntést a legutolsó pillanatra halasztva a szabályokat nem ismerő ellenzék felkészületlenül kényszerülne a választásba. Végül pedig - véli a politológus - egy előre hozott választáson még pozitívabban állnának a kormány munkájához a szavazók, sokkal kevésbé lenne szempont például, hogy megvalósultak-e a 2014-re vállalt ígéretei, mondjuk az ígért 400 ezer munkahely, a 6 százalék körüli növekedés vagy az államadósság jelentős csökkenése.

Török Gábor szerint a Fidesz abból a szempontból is készen állna egy előre hozott választásra, hogy a számára legfontosabb kétharmados törvényeket az év végéig várhatóan elfogadja (vagy már elfogadta), a legfontosabb pozíciókba - kevés kivétellel - más mostanra is saját bizalmi embereit ültette, ráadásul hosszú időre bebetonozva. Vagyis - érvel a politológus - a folytatáshoz már a kétharmadra sem lenne a pártnak szüksége, elegendő lenne az abszolút többség is.

Az előre hozott választással kapcsolatost elszólást láttak egyébként többen - legutóbb éppen az Egyenlítő blog egyik szerzője - Rogán Antal belvárosi polgármester hétfői kijelentésében is. A politikus az InfoRádiónak a képviselői és polgármesteri összeférhetetlenségről beszélve úgy fogalmazott, hogy "a következő évben 200 főre csökken a magyar országgyűlés létszáma". A találgatások szerint Rogán azért mondta mindezt, mert már ismeri a forgatókönyvet. Mivel pedig az új alkotmány rögzíti majd a 200 fős parlamentet, 2012-től az csak egy előre hozott választás után valósulhat meg.