Növelné az Alkotmánybíróság létszámát a Fidesz

Vágólapra másolva!
Nem támogatná a gyermekek utáni szavazati jogot és növelné az Alkotmánybíróság létszámát a Lázár János Fidesz-frakcióvezető által hétfőn bejelentett, az alkotmánytervezet módosítását célzó javaslatcsomag. A több mint negyven módosító indítványból álló csomag beemelné az alkotmányba, hogy a forint Magyarország nemzeti fizetési eszköze, az Alkotmánybíróság jogkörét pedig addig korlátoznák, ameddig nem csökken a GDP 50 százaléka alá az államadósság. 
Vágólapra másolva!

Több mint negyven módosító indítványt hagyott jóvá, és nyújt majd be az alaptörvény tervezetéhez érkezett összesen 140 javaslatból a Fidesz frakció - jelentette be Lázár János frakcióvezető hétfőn. Lázár négy, biztosra várható változást jelentett be. Az egyik, hogy a gyerekek utáni szavazati jog lehetősége kikerül a szövegből. Lázár szerint ugyanakkor a kérdés társadalmi vitája folyik tovább.

Az Alkotmánybíróság elnökének javaslatára lehetősége lesz az ombudsmannak arra, hogy utólagos normakontrollt kérjen az alkotmánybíróságtól - közölte Lázár, hozzátéve, hogy az Alkotmánybíróság hatáskörét korlátozó záradék pedig addig marad érvényben, amíg az államadósság nem megy 50 százaléka alá (ennek a döntésnek a hátteréről részletek ebben a cikkünkben). A testület létszámát emellett 11-ről 15 főre javasolja emelni a frakció, amit Lázár szerint az indokol, hogy várhatóan nőni fog az Ab terhelése.

Bekerül az alkotmányba a tényleges életfogytiglani büntetés lehetősége, a parlamenti bizottság előtti kötelező megjelenés, valamint a zöld szervezetek és Szili Katalin független parlamenti képviselő javaslatára a Kárpát-medencében őshonos fajok védelme.

Szintén Szili Katalin javaslatára kerülhet be az alkotmányba az egészséges környezethez való jog. Bekerül továbbá az önvédelem és a tulajdon védelmének a joga. Az alapvetések között fog szerepelni az is, hogy a nemzeti fizetőeszköz a forint. A frakció támogatta Gerő András történész javaslatát is, miszerint nemcsak a hivatalos zászló színeit, hanem a színek 1848-as jelentéstartalmát is megjelenítené az alkotmány.