Kövér rendre utasította a zúgolódó fideszeseket

parlament, országgyűlés, Kövér László
Vágólapra másolva!
Saját pártjának képviselőit utasította rendre a parlamentben Kövér László házelnök, amikor a kormánypárti frakciók zúgolódni kezdtek Schiffer András LMP-frakcióvezető felszólalása alatt.
Vágólapra másolva!

Hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásában beszélt az alaptörvény-tervezethez benyújtott módosító javaslatokról, majd erre reagált Schiffer András LMP-frakcióvezető között. Schiffer arról beszélt, hogy az új alaptörvény jogokat vesz el a választóktól, ami a Fidesz padsoraiban hatalmas felzúdulást váltott ki.

Lázár János frakcióvezető felállt és hátrafordulva csendre intette képviselőtársait, Kövér pedig meg is szakította Schiffer felszólalását, és rendre utasította saját pártjának képviselőit. Megjegyezte, hogy a "miniszterelnöküknek" lesz lehetősége reagálni az LMP-frakcióvezető szavaira.

Ez után volt még egy súrlódás Kövér és a kormánypárti frakciók között, a házelnök ugyanis Schiffer felszólalását követően közölte, hogy mivel más frakcióvezető nem jelentkezett szólásra, így egyből megadja a válaszadási lehetőséget a miniszterelnöknek. "Nem jelentkezik a monitoromon semmilyen név" - mondta Kövér, de végül engedett a felszólaláshoz ragaszkodó frakcióvezetőknek, és szót adott a KDNP frakcióját vezető Harrach Péternek és Lázár Jánosnak is.

Lázár a felszólalása elején azt mondta, megfogadják Kövér figyelmeztetését, de hozzátette, hogy amikor hazugságokat hallanak, akkor nehéz csendben maradni.

Kövér László nyáron foglalta el a házelnöki széket, és több szigorítást is bevezetett a parlamenti házirendben (például megnehezítették a videóstábok munkáját). A hétfői ülésen Orbán Viktor viszontválasza után megjegyezte, hogy köszöni a hozzászólásokat, kivéve azokat, amelyek közbeszólás formájában hangzottak el.