Hoffmann Rózsa: nyárra meglesz az új közoktatási törvény

Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár, közoktatási konferencia
Vágólapra másolva!
Nyárra a felsőoktatási és közoktatási törvényt is elfogadja a parlament az oktatásért felelős államtitkár szerint. Hoffmann Rózsa megerősítette, hogy néhány év múlva az érettségi feltétele lesz ötven óra közösségi munka elvégzése.
Vágólapra másolva!

A kormány májusban tárgyal az új közoktatási törvényről, és nagy biztonsággal állítható, hogy azt még a nyári szünet előtt elfogadja a parlament. A felsőoktatási törvény már néhány héttel korábban a parlament elé kerülhet - mondta Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) oktatásért felelős államtitkára pénteken Zánkán, az Országos Diákparlament megnyitója előtti sajtótájékoztatón.

Hoffmann Rózsa szerint vége annak a világnak, hogy egy rendbontó gyerek terrorizálhasson egy tanórát. Ha ezt mégis megteszi, akkor a pedagógusnak nemcsak kötelessége, de joga is van ez ellen fellépni: fegyelmezni, és ha kell, büntetni - szögezte le. A büntetés csak a "sor végén jöhet", de a gyermeket az óráról ki lehet kísértetni - mondta az államtitkár.

Közölte azt is, hogy három-négy év múlva az érettségi előfeltétele lesz majd valamilyen közösségi munka elvégzése. Ez azt fogja jelenteni, hogy minden érettségire készülő fiatalnak a középiskolás évei alatt összességében "ötven óra közösségi munkát kell végeznie", tenni valamit másokért, ellenszolgáltatás nélkül.

A közoktatási törvény koncepciójának nyilvánosságra került részleteit sok kritika érte az elmúlt hónapokban, a kormányzó pártokon belül is éles vitákat váltott ki. A Hoffmann Rózsa és Pokorni Zoltán - a Fidesz egyik befolyásos oktatáspolitikusa - közötti nézeteltérésről bővebben itt olvashat.