Őrült ötletekről vallott a romagyilkosságok elsőrendű vádlottja

romagyilkosságok vádlottainak pere, cigányok elleni támadássorozat, bírósági tárgyalás, 2011.04.05.
Vágólapra másolva!
Az elsőrendű vádlott korábban tett vallomásainak felolvasásával folytatódott a romagyilkosságok pere szerdán a Pest Megyei Bíróságon. K. Árpád szerint Cs. Istvánnak "őrültnél őrültebb" ötletei voltak a fegyverszerzésre, ki akart például rabolni egy lőteret is, hogy lőszerhez jussanak. A vádlottak vallomásaiban több ellentmondás van. Cs. István szerint K. Árpád pszichopata, aki azt tervezte, hogy őt is "elteszik láb alól".
Vágólapra másolva!

A vádlottak vallomásainak felolvasásával folytatódott szerdán a romagyilkosságok büntetőperének ötödik napja a Pest Megyei Bíróságon. A keddi tárgyaláson a besenyszögi fegyverrablásról, illetve a galgagyörki és a piricsei támadásról olvasták fel a vádlottak vallomásait. A per szerdai tárgyalásán elsőként azt a vallomást olvasták fel, amelyet K. Árpád elsőrendű vádlott tett a rendőrségen 2009 októberében. A vallomás többek között a fegyverek beszerzéséről szólt.

A kedden felolvasott, korábban tett vallomásaihoz hasonlóan K. Árpád vallomásából most is az derült ki, hogy szerinte a harmadrendű vádlott, P. Zsolt szerezte be a támadások során használt fegyvereket. "Behajtásból kerültek hozzá a fegyverek, de mást nem mondott" - mondta P. Zsoltról K. Árpád, hozzátéve, hogy "folyamatosan érkeztek hozzá a lőszerek". A vallomás szerint K. Árpád úgy tudja, hogy a fegyvereket P. Zsolt egyik illegális fegyver-kereskedelemmel foglalkozó ismerőse szerezte be, de a negyedrendű vádlott, Cs. István is szerzett be lőszereket. "Nagyszabású katonai akciót akart végrehajtani, őrültnél őrültebb ötletei voltak, például a hajdúhadházi lőtér kirablása" - mondta rendőrségen tett vallomásában Cs. Istvánról K. Árpád.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Képek a romagyilkosságok peréről, kattintsona képre!

A tárgyaláson ezt követően K. Árpádnak a tarnabodi, majd a tiszalöki támadásról szóló vallomását olvasták fel. A tiszalöki akcióról a rendőrségen tett vallomása teljesen ellentmond Cs. István korábban tett vallomásának. K. Árpád szerint Cs. Isván korábban többször is kölcsönkérte Opel Astráját, amelyet a vádirat szerint használták a gyilkosságoknál. Azt mondta, Cs. István a tiszalöki támadás napján is kölcsönkérte az autót, mert Polgárra akart menni, hogy meglátogassa ismerősét. K. Árpád azt mondta, Cs. István éjfél körül hozta vissza az autót, és megkérte, hogy vigye haza Bocskaikertbe, de kerülő úton, mert Hajdúböszörmény közelében, egy földútnál elrejtett egy csomagot.

K. Árpád azt mondta, nem tudja mi volt a csomagban, Cs. István csak annyit mondott neki, hogy Polgáron igazoltatták, és egy rendőr mondta neki, hogy gyilkosság történt Tiszalökön, emiatt több közúti ellenőrzés lesz a környéken. A kerülő út során egy földutat is érintettek, ahol elakadtak, és - ez a pont egyezik Cs. István vallomásával - K. Árpád nőismerősének és helyi traktorosoknak köszönhetően húzták ki őket a sárból. K. Árpád szerint néhány héttel később Cs. István egy "harmadszatyornyi" lőszerrel jelent meg a Perényi 1 nevű klubban (ahol mindannyian dolgoztak), és ekkor arra gondolt, hogy ezt a csomagot rejthette el a földút mellett.

A támadásokat elismerik, a gyilkosságokat tagadják

A tárgyalás azzal folytatódott, hogy Miszori László tanácsvezető bíró bemutatta azokat a Tiszalökön készült képeket, amelyeket a rendőrség a vádlottaktól lefoglalt. A nyomozati anyagok szerint az elkövetők a támadást megelőző két hétben kétszer jártak Tiszalökön, és ott összesen 32 képet készítettek a településről és környékéről. A rendőrségnek a lefoglalás után már csak 22 kép helyszínét sikerült azonosítania, mert már több ház lebontása miatt jelentősen megváltozott a környezet.


Összefoglaló az ötödik tárgyalási napról

Az első három támadást, ahol még gyilkosságok nem történtek, tehát a galgagyörki, a piricsei és a tarnabodi bűncselekményt K. Árpád és K. István is elismerte. K. Árpád szerint ezt követően már csak elfogásuk után látta azokat a fegyvereket, amelyeket a támadásoknál használtak. A vádirat szerint kronológiailag a következő bűncselekmény a nyíradonyi volt, ahol K. Árpád egyedül lőtt rá egy házra, ezt azonban nem ismerte el. A nagycsécsi támadásról viszont azt mondta már nyomozati vallomásában, hogy nem követte el a bűncselekményt.

A tárgyalás egy szünet után folytatódott, és elsősorban a vallomások hiányában meglehetősen szakadozott volt, többek között telefonokról, autópálya-matricákról és K. Árpád magánéletéről is olvasott fel részeket Miszori László a nyomozati anyagokból. Utóbbiban többek között az is szerepelt, hogy K. Árpád azt állította, nem volt tagja egy szélsőséges szervezetnek sem, mert "nem tartotta ezt helyes iránynak". A karján lévő tetoválásról pedig azt mondta, hogy egy kost ábrázol, amelynek a mintáját egy magazinban találta.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a képre!

"Árpi gondolkodott, hogy engem is eltesznek láb alól"

A tárgyalás a szünet után Cs. István rendőrségen tett vallomásaival folytatódott. Ezek többek között azokról a támadásokról szóltak, amelyekben állítása szerint nem vett részt, illetve szó esett a Katonai Biztonsági Hivatallal (KBH) való kapcsolatáról is. Cs. István a rendőrségnek azt mondta, a tatárszentgyörgyi gyilkosságról K. István mesélt neki, és azt mondta, hogy róla, hogy "el lett baszva a dolog". Cs. István szerint K. István azt mondta neki, a gyilkosság helyszínén P. Zsolt is ott volt, és "K. István is úgy mondta ezt, mintha ő is ott lett volna".

Cs. István szerint K. Árpád a nyíradonyi bűncselekményről beszélt neki, amikor egyszer közösen átautóztak a településen.K. Árpád azt mondta neki, egyedül követte el a vádiratban szereplő bűncselekményt - vallotta Cs. István. Felolvasott vallomására mindkét testvér reagált, és tagadták, hogy bűncselekményt követtek el.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A KBH-s kapcsolatról Cs. István azt mondta, hogy 2003-as beszervezése óta többször is tett jelentéseket, a szélsőjobboldali szervezetekkel összefüggésbe hozható emberek megfigyelése volt a feladata, és a rendőrségnek tett vallomása szerint K. Istvánról többször is jelentett. Cs. István azt mondta, a tiszalöki gyilkosság után is megkereste tartótisztje, amit elmondott K. Árpádnak is. "Két-három napig ez volt a téma, Árpi nagyon ideges lett, és érezhetően bizalmatlanok lettek velem szemben, innentől kezdve folyamatosan ellenőrizni akartak" - állt Cs. István vallomásában. K. István erre azt reagálta a tárgyaláson, hogy "nyilvánvalóvá vált számomra, hogy beteg ez az ember". Azt mondta, egyáltalán nem tudott arról, hogy Cs. István kapcsolatban lett volna a KBH-val. K. Árpád is azt közölte, egyáltalán nem tudott ilyenről.

Cs. István vallomásában többek között őrültnek, pszichopatának nevezte K. Árpádot. "A tiszalöki gyilkosság után bíztam benne, hogy el tudok tőlük szakadni, de ez nem így történt, mert Árpi már erősen gondolkodott, hogy engem is eltesznek láb alól" - idézte a bíró Cs. István vallomását. Azt mondta, ezt a viselkedéséből szűrte le. Cs. István rendőrsáégi vallomásából az is kiderült, hogy a negyedrendű vádlott szerint F.-né Ny. Éva, K. Árpád korábbi élettársa "anyagi támogatója" volt a támadásoknak. Cs. István szerint ezt a nő nem mondta ki beszélgetéseik során, de szerinte többször is utalt rá

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A tárgyalás utolsó, mintegy félórás részében felolvasták Cs. István rendőrségi vallomását a kislétai gyilkosságról. Cs. István a vallomás szerint ebben a támadásban is sofőrként vett részt, vallomása nagyrészt megegyezett a vádiratban szereplő állításokkal.

A vallomás felolvasása után a tanácsvezető kijelentette, hogy meghosszabbítják a vádlottak előzetes letartóztatását, amely ellen K. István és P. Zsolt fellebbezett, K. Árpád és Cs. István viszont elfogadta. A tárgyalássorozat pénteken a vádlottak vallomásaival folytatódik.

A keddi tárgyalási napról szóló beszámolónkat itt olvashatja, a támadásokról szóló összes cikkünket pedig ezen az oldalon találja.