Pokorni szerint az államnak kell fizetnie a pedagógusok bérét

Vágólapra másolva!
Pokorni Zoltán 60-70 százalékra növelné az állami finanszírozást az oktatásban, erről a politikus az M1 Ma reggel című műsorában beszélt hétfőn. A parlament oktatási bizottságának elnöke szerint az állam a pedagógusok bérét állná, az intézmények fenntartása lenne csak az önkormányzatok feladata, amelyek akár teljes mértékben visszaadhatják az iskolák működtetését az államnak.
Vágólapra másolva!

Pokorni Zoltán a parlament oktatási bizottságának elnöke szerint szükséges az állam szerepének növelése az oktatás finanszírozásában. A fideszes politikus szerint működtethető modell lenne, ha az állam fizetné az egyes iskolák pedagógusainak bérét, a települési önkormányzatok pedig az iskolák fenntartását. Ezzel az állam szerepe a finanszírozásban 60-70 százalék köré emelkedne - mondta Pokorni az M1 Ma reggel című műsorában hétfőn reggel.

A politikus arról is beszélt, hogy néhány ezer településnek túlzottan nagy terhet jelenthet egy iskola fenntartása, ezért jónak tartja, ha a jövőben az önkormányzatok teljesen visszaadhatják az iskolák működtetését az államnak. Pokorni Zoltán szerint erre példa lehet a kollégiumok és a sajátos nevelési igényű gyerekek esete, amelyet a politikus szerint racionális lenne az állami finanszírozás alá sorolni.

Pokorni szerint a felsőoktatási és a közoktatási törvény elfogadása is szeptemberre csúszhat. A múlt szerdai kormányülésen Orbán Viktor miniszterelnök harmadszor is visszadobta a felsőoktatási törvény koncepcióját.

Korábban olyan javaslatok is elhangzottak a közoktatás finanszírozásával kapcsolatban, hogy az összes pedagógus bérét az állam állná, de olyan is, hogy az önkormányzati iskolák esetén kellene átvenni a bérek fizetését, az alapítványi iskolák esetén már nem.