Orbán: Vége a türelemnek

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint a büntető törvénykönyv szigorításával elérhető, hogy a jövőben ne alakulhasson ki a gyöngyöspataihoz hasonló helyzet. A miniszterelnök szerint eddig tartott a türelem, a hatóságok a törvénymódosítás után egy órán belül feloszlatják az önkényesen rendfenntartó csoportosulásokat.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor szerint mindenki számára nyilvánvaló, hogy mit kellett volna tenni Gyöngyöspatán már hetekkel ezelőtt, azonban a gyülekezési szabadság mögé bújva a helyieket provokáló szervezetek ellen nem lehetett elhamarkodottan cselekedni - mondta a miniszterelnök a Tv2 Mokka című műsorában csütörtökön reggel, a műsor Orbán Hajdú Péternek adott exkluzív interjújából idézett. "Meg kell találni a beavatkozás pillanatát, ez teszi művészetté a magyar politikai élet irányítását" - mondta. Orbán szerint akkor kell beavatkozni, amikor már az egész ország akarja azt, és ez a pillanat most jött el.

Orbán szerint most tízből kilenc embernek már nem az a fontos, hogy kinek van joga gyülekezni, hanem azt látják, hogy rendőrség nélkül polgárőrséget színlelni, magánterületen katonai kiképzést tartani az erőszak felé vezet. Orbán szerint az állam és a miniszterelnök dolga, hogy megvédje az embereket, ezért a kormány szerdán kezdeményezte is a Btk. szigorítását a parlamentnél. Ha elfogadják a törvénymódosítást, akkor azontúl a gyöngyöspataihoz hasonló cselekményt visszaesőként elkövetőket akár börtönnel is sújthatják.

Eddig volt a türelem és a szabadság - mondta. A törvénymódosítás elfogadása után mindenki, aki törvénysértő magatartást folytatott, az haza fog menni. Ilyen esetben egy órán belül ott lesz az állam, és rendet fog tenni - mondta a miniszterelnök.

http://tv2.hu/mokka/video/orban-viktor-gyongyospatarol/player/embed


A törvénymódosító javaslat szerint három évig terjedő szabadságvesztésre lesz ítélhető az, aki riadalmat keltő, közösségellenes magatartást tanúsít, illetve két évig terjedő szabadságvesztésre az, aki a közbiztonság fenntartására hivatkozva kelt másokban riadalmat. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület vezetője szerdán azt mondta, hogy a törvénymódosítás után is folytatni fogják a járőrözést.