Pintér szerint módosítják a polgárőrségről szóló törvényt is

Vágólapra másolva!
A büntető törvénykönyv tervezett módosítása után a polgárőrségről szóló törvényben is változások várhatók - mondta Pintér Sándor belügyminiszter egy pénteki ünnepségen.
Vágólapra másolva!

A közbiztonság erősítése érdekében a büntető törvénykönyv után módosítani fogják a polgárőrségről szóló törvényt is - mondta Pintér Sándor a polgárőrség fennállásának 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen pénteken.

A módosítás részleteire a belügyminiszter nem tért ki, de Tóth Attila Sándor, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) alelnöke az [origo]-nak azt mondta: a szervezet azt szeretné, ha a módosítás rendelkezne egyebek mellett arról is, hogy a polgárőr nevet csakis a szövetség hivatásos tagjai használhassák a jövőben.

Az elnevezést a közlémúltban használó, Jobbikhoz köthető Szebb Jövőt Polgárőr Egyesülettel szemben a szövetség törvényességi vizsgálatot kezdeményezett az ügyészségen - tette hozzá az alelnök.

Az ünnepséget megnyitó köszöntőjében a belügyminiszter azt mondta: a jogállamiság és a rendőrséggel való együttműködési kötelezettség betartását várják el azoktól, akik a közbiztonságért tenni akarnak, és akik ezt nem tudják elfogadni, azokkal szemben határozottan fel fognak lépni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Túrós András, az OPSZ elnöke üdvözli Pintér Sándor belügyminisztert, aki Kontrát Károly államtitkárral érkezett (Képgalériáért kattintson!)

Pintér Sándor utalt a kormány szerdai kezdeményezésére, amely szerint a Büntető Törvénykönyv módosítása után a jövőben büntethetőek lesznek azok, akik egyenruhában félelmet és riadalmat keltenek az ország lakosságában.

A rendezvényen megjelent polgárőrök az [origo] kérdésére egységesen pozitívnak és időszerűnek nevezezték a kormány BTK-t módosító javaslatát. Volt, aki szerint a polgárőrség jó hírnevének megőrzése érdekében a szigorításra már korábban kellett volna sort keríteni.