Vágólapra másolva!
Az országgyűlés 280 igen szavazattal 40 nem ellenében módosította a büntető törvénykönyvet. Eszerint például három évig terjedő börtönnel sújthatják azokat, akik valamilyen közösségben félelmet keltő akciókat szerveznek.
Vágólapra másolva!

A kormány múlt szerdán nyújtotta be a parlamentnek a törvénymódosítást. Szíjjártó Péter, a kormányfő szóvivője azzal indokolta a Btk. szigorítását, hogy egy új bűnözési forma, az "egyenruhás bűnözés" jelent meg Magyarországon. Az előterjesztés az után készült el, hogy a Heves megyei Gyöngyöspatán tömegverekedés tört ki a helyi cigányok és a beszámolók szerint többek között a Véderő félkatonai tagjaiból álló csoport között.

Az elfogadott indítvány szerint a jövőben három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely riadalmat kelthet valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz tartozó közösség tagjaiban. Emellett a Btk. kiegészül a közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezésére vonatkozó paragrafussal, amely egyebek mellett rögzíti, hogy aki olyan, a közbiztonság, a közrend fenntartására irányuló tevékenységet szervez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, vagy a közbiztonság, a közrend fenntartásának látszatát keltő tevékenységet szervez, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A parlamentben 280 képviselő szavazott igennel, 40 nemmel. A kormány javaslatát támogatta az MSZP és az LMP is, a Jobbik viszont elutasította. A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba. Az országgyűlés a jogszabály sürgős kihirdetésére kérte a köztársasági elnököt.