Népszabadság: A képviselőknek is kell majd különadót fizetniük

Vágólapra másolva!
A Fidesz kezdeményezi a végkielégítéseket 98 százalékos adóval sújtó törvény módosítását, hogy az a parlamenti képviselőkre, valamint a távozó megyei közgyűlési elnökökre is vonatkozzon - értesült a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A Fidesz frakcióelnökségének legutóbbi ülésén megszületett a döntés arról, hogy módosítják a végkielégítéseket 98 százalékos adóval sújtó törvény módosítását. Így az az országgyűlési képviselőkre, illetve aa távozó megyei közgyűlési elnökökre is vonatkozna - értesült a Népszabadság.

A napilap meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írta, hogy a Fidesz még nem adta be a törvénymódosítást, de a politikai döntés után ez hamarosan megtörténik. A Népszabadság úgy tudja, a képviselőkön kívül a megyei közgyűlési elnökökre is kiterjesztik a törvény hatályát, akik távozásuk esetén szintén nagy összegű végkielégítést kaphatnak.

Korábban derült ki, hogy az Országgyűlés Hivatala és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyaránt úgy értelmezi a különadóról szóló törvényt, hogy az országgyűlési képviselőknek nem kell büntetőadót fizetniük a 2006-ban és 2010-ben felvett hathavi végkielégítésük után, mert nekik speciális a munkaviszonyuk, nem foglalkoztatottak, és nem állnak munkavégzésre irányuló jogviszonyban sem.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke erre reagálva akkor azt mondta, hogy a Fidesz-frakció értelmezése szerint a törvény egyértelműen vonatkozik a képviselőkre is, és ha ezt az Országgyűlés Hivatala másként látná, akkor kezdeményezik a jogszabály módosítását.

A különadót a személyi jövedelemadó május 20-i határidejéig kell befizetni. Az Alkotmánybíróság (Ab) ugyanakkor várhatóan még május 20-a előtt dönt a büntetőadót támadó indítványokról. Az Ab-hez több mint hetven magánszemély, ellenzéki politikus, civil szervezet, szakszervezet fordult a törvény megsemmisítését kérve - olvasható a csütörtöki Népszabadságban.