Az Alkotmánybírósághoz fordul a különadó miatt a Pedagógusok Szakszervezete

Vágólapra másolva!
Az emberi méltóságba ütközik a Pedagógusok Szakszervezete szerint a hétfőn harmadszor is elfogadott különadóról szóló törvény módosítása. A szervezet ezért ismét az Alkotmánybírósághoz fordul.
Vágólapra másolva!

A 98 százalékos különadóról szóló törvény hétfőn elfogadott módosítása a Pedagógusok Szakszervezete szerint továbbra is sérti az érintett dolgozók emberi méltóságát, ezért a szervezet az Alkotmánybírósághoz fordul. Beadványuk várhatóan jövő hét végére készül el.

Vannak olyan pedagógusok, akiknek 2009-ben szűnt meg a munkaviszonyuk, de a végkielégítésüket vagy szabadságmegváltásukat csak 2010 elején fizették ki, így rájuk ugyanúgy vonatkozik a különadó - mondta Galló Istvánné, a PSZ elnöke. A szakszervezetnek nincsenek adatai arról, hány ilyen pedagógus lehet. Az elnök azt is elmondta, hogy a szakmában nagyrészt olyan pedagógusokról van szó, akik 35-40 év munka után kaptak végkielégítést, nem 1-2 éves menedzserszerződések alapján. A pénzt a megélhetésükre fordították. Tudnak olyanról, aki a törvény hatályba lépése után kölcsönt vett fel, hogy be tudja fizetni a különadót, mivel a pénzt addig már elköltötte, ezért is ütközik az emberi méltóságba az újabb módosítás - magyarázta.

Az országgyűlés hétfő este fogadta el a végkielégítések különadójáról szóló újabb fideszes módosító javaslatot. Ennek értelmében a 2010. január 1-je után megszerzett végkielégítések után kell fizetni a 98 százalékos adót. Az Alkotmánybíróság a múlt pénteken semmisítette meg a különadóról szóló törvény visszamenőleges hatályát, mert úgy találta, hogy az sérti az emberi méltósághoz való jogot. A Lázár János által benyújtott törvényjavaslat ezt úgy pótolja, hogy a 98 százalékos különadó 2005 helyett a 2010. január 1-jén vagy az után a jogszabályban meghatározott jogcímen (végkielégítés, titoktartási pénz, illetve vezetők esetében szabadságmegváltás) megszerzett jövedelmeket sújtja.