Balsai István nem zárja ki, hogy újra bizalmat kap az Ab elnöke

Vágólapra másolva!
Sem kizárni, sem megerősíteni nem akarta Balsai István, az Alkotmánybíróságra vonatkozó alkotmánymódosítás egyik beterjesztője, hogy ismét bizalmat kap a testület jelenlegi elnöke. A Népszabadság szerint Áder János egykori házelnök vagy Stumpf István, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere, alkotmánybíró lehet az új Ab-elnök.
Vágólapra másolva!

Nincs olyan, hogy a Fidesz számára kedvező összetételű Alkotmánybíróság (Ab) - szögezte le Balsai István az Alkotmánybíróságra vonatkozó alkotmánymódosítás egyik beterjesztője a Népszabadságnak adott, szerdán megjelent interjújában.

A fideszes képviselő arra a kérdésre, hogy azért volt-e fontos, hogy már a nyáron a parlament válasszon Ab-elnököt, mert a jelenlegi elnök, Paczolay Péter mandátuma július elsején lejár, azt mondta: "meg fogjuk hosszabbítani Paczolay elnök úr mandátumát szeptemberig". Hozzátette azt is, hogy most nem zárja ki, hogy az Ab elnöke ismét bizalmat kap. "Én ezt nem akarom sem kizárni, sem megerősíteni" - fogalmazott Balsai István.

A lap felvetésére, hogy a parlament folyosóin azt hallani, hogy Stumpf István a taláros testület elnöke, Áder János volt házelnök pedig alkotmánybíró lehet, Balsai István azt mondta, hogy meg kell várni a jelöléseket. "De húszéves szakmai gyakorlat az alkotmánybíróvá választás feltétele" - tette hozzá a fideszes képviselő.

A Népszabadság kérdésére, hogy Paczolay Péter vagy más alkotmánybíró helyében most mit érezne, Balsai István azt válaszolta, hogy "várnám az új kollégákat".

Már szeptembertől öt új tagja lehet az Alkotmánybíróságnak, ha a parlament megszavazza a fideszes Lázár János és Balsai István erről szóló javaslatát. Az előterjesztés szerint Paczolay Péter lejáró elnöki mandátuma után már nem a bírák választanának új elnököt, hanem az országgyűlés. A Fidesz egyik képviselője korábban, a 98 százalékos különadó megsemmisítésekor azt mondta, tartanak attól, hogy a testület a magánnyugdíjpénztárak ügyében is kedvezőtlen döntést hoz. Erről itt olvashat bővebben.