Vágólapra másolva!
Fellebbez az ügyészség a Hunvald György és Gál György előzetes letartóztatásának megszüntetéséről szóló bírósági végzés ellen - közölte pénteken az ügyészség. A bíróság a múlt pénteken szüntette meg Hunvald előzetes letartóztatását, mert szerinte a vádak egy része elnagyolt.
Vágólapra másolva!

Fellebbez a Központi Nyomozó Főügyészség a Hunvald György és Gál György előzetes letartóztatásának megszüntetéséről szóló bírósági végzés ellen - olvasható az ügyészség pénteki közleményében.

A Fővárosi Bíróság május 13-án szüntette meg Hunvald György egykori erzsébetvárosi polgármester - az ügy másodrendű vádlottja -, illetve Gál György, a VII. kerület gazdasági bizottságának egykori elnöke - az elsőrendű vádlott - előzetes letartóztatását. A bírósági végzés szerint Hunvald nem hagyhatja el Budapestet, a korábbi gazdasági bizottsági elnök pedig házi őrizetbe került.

A bíróság jelentős részben azért döntött Hunvald és Gál kiengedéséről, mert a vádiratban szerintük nem tisztázottak az ügyészség legsúlyosabb állításának elemei. A vád szerint ugyanis az ingatlancsalásokat a fő vádlottak bűnszervezetben követték el - ez a minősítés nagyon súlyos, például automatikusan megduplázza a büntetési tételt, és többek között lehetetlenné teszi a feltételes szabadlábra helyezést. A bíróság azzal érvelt, hogy a vád ezen része "elnagyoltan" van megírva, például még az sem derül ki pontosan, hogy kik vettek részt a bűnszervezetben. (A vitáról részletesen itt olvashat.)

A végzés ellen az ügyészség csütörtökön nyújtott be fellebbezést. A Központi Nyomozó Főügyészség szerint a vádirat nem szorul pontosításra vagy pótlásra, így az ügyészség szerint továbbra is megállapítható a bűnszervezeti minősítés. A közlemény szerint az ügyészség azért is kifogásolta a bíróság okfejtését, mivel a vád ugyanaz, mint korábban. Korábban pedig a bíróság e vádirat alapján megállapíthatónak látta a bűnszervezetben történt elkövetést, és az előzetes letartóztatást fenntartotta.