Eltűnnek a pszichiátriákon a kényszerrel bevitt betegek az ombudsman szerint

Vágólapra másolva!
Huszonnégy órán belül értesítenie kell a bíróságot az intézet vezetőjének, ha kényszerrel szállítanak be egy beteget a pszichiátriai osztályra, a kórházi gyakorlat azonban ettől eltér - derül ki Szabó Máté ombudsman vizsgálatából.
Vágólapra másolva!

Sürgősségi gyógykezelés esetén akár akarata ellenére, kényszerrel is beszállíttathatja a szakorvos a pszichiátriai osztályra "a közvetlen veszélyeztető állapotú" beteget. Az egészségügyi törvény szerint a pszichiátriai intézet vezetőjének ilyenkor 24 órán belül értesítenie kell a bíróságot, kezdeményeznie kell a beszállítás indokoltságának megállapítását, a kötelező pszichiátriai intézeti gyógykezelés elrendelését. Szabó Máté ombudsman szerint egy panasz nyomán kiderült, hogy a kórházi gyakorlat ettől eltér.

A biztos egyik vizsgálata szerint egy beteget egy pénteki nap délutánján kényszerrel szállították a pszichiátriai osztályra. A bíróságot az intézmény az előírt 24 órán bőven túl, csak hétfő reggel értesítette. A bíróságnak az értesítés kézhezvételétől számított 72 órán belül kell határozatot hoznia, addig a beteg ideiglenesen az intézetben tartható, de a panaszolt esetben a határozat - az értesítés késlekedése miatt - csak a beszállítást követő ötödik napon született meg.

A jelentés szerint a szigorú határidő kikötése az egészségügyről szóló törvény garanciális szabálya, jelentősége az, hogy a beteg - bírósági döntés hiányában - a lehető legrövidebb ideig lehessen csak a személyes szabadságában korlátozva.

Szabó Máté szerint ilyen garanciális szabály az is, hogy a személyes szabadság bármilyen korlátozásáról haladéktalanul értesíteni kell a betegjogi képviselőt, illetve a beteg törvényes vagy meghatalmazott képviselőjét. A vizsgált esetben az intézmény betegdokumentációjának tanúsága szerint ez sem történt meg. Az ombudsman szerint különösen meglepő az, hogy bár az ÁNTSZ kétszer is vizsgálta az ügyet, egyik eljárása során sem fedezett fel jogsértést. A jelentés szerint a kórház többszörös mulasztásával súlyosan sértette a panaszos személyes szabadsághoz, valamint az emberi méltósághoz való jogát.