Szijjártó: Nincs poltikai szándék a Mol-részvények visszavásárlása mögött

Vágólapra másolva!
Még három fontos döntést kell meghozni azután, hogy a magyar állam visszavásárolta az oroszoktól a Mol-csomagot; ezek egyike, hogy ki kell jelölni a vagyongazdálkodást folytató állami vállalatot - mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője egy szerda reggeli televíziós műsorban.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvívője a TV2 Mokka című műsorában emlékeztetett rá: még három fontos döntést kell meghozni a Mol-részvények visszavásárlása után. Egyrészt a parlamentnek rá kell bólintania a költségvetés módosítására, valamint, mivel százmilliárd forint feletti kötelezettségvállalásról van szó, erre is igent kell mondania a többségnek. Harmadrészt pedig ki kell jelölni azt a többségi állami tulajdonban lévő vállalatot, ami a vagyongazdálkodást folytatja majd.

"Mindenki érezte, hogy a Mol-Szurgutnyeftyegas közötti konfliktus ballasztként nehezíti a magyar-orosz kapcsolatok fejlődését, ez így mindenkinek rossz volt" - fogalmazott Szijjártó, aki szerint a megállapodás alapján egy stratégiailag fontos vállalatban erősítette meg a magyar állam a nemzeti jelleget. A szóvivő elmondása szerint tisztán piaci-gazdasági megállapodásról van szó, nincs a vásárlás mögött semmilyen más, akár politkai szándék.

Szijjártó a műsorban megjegyezte, hogy a 21,2 százalékos tulajdonhányad ki fog egészülni egy 2,4 százalék körüli értékkel, hiszen az előzetes számítások szerint a magán-nyugdíjpénztári vagyonban ennyi vissza fog jönni az államhoz, s ezzel 23,6 százalékra emelkedik az állami tulajdon.