Vágólapra másolva!
A Honvédelmi Minisztérium egy belső jelentése szerint egyértelműen hűtlen kezelés történt az előző ciklusban, amikor ötvenmillió forintért rendeltek meg riasztókat, amelyeket be sem szereltek.
Vágólapra másolva!

Egyértelműen hűtlen kezelésnek minősítette a HM EI Zrt. belső jelentése a tárca egyik, azóta már megszűnt hivatala által megrendelt és kifizetett, ám soha be nem szerelt riasztóberendezések ügyét - tartalmazza a pénteken az MTI birtokába jutott dokumentum.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában írt arról, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) egyik hivatala az előző ciklusban olyan riasztórendszer leszállításáért és beszerzéséért fizetett ki csaknem ötvenmillió forintot, amelyet végül - belső ellenőrzés során - egy budapesti raktárban találtak meg.

A társaságnak riasztóberendezéseket kellett beszereznie a Brüsszelben, Monsban és Glonsban fenntartott HM-kezelésű úgynevezett NATO-lakásokba, de az eszközöket végül ki sem szállították Belgiumba. A munka teljesítését azonban igazolták a HM Protokoll- és Nemzetközi Rendezvényszervező Irodájának vezetői - számolt be a lap.

A HM EI Zrt. mostani vezetése által áprilisban lezárt belső vizsgálat szerint a riasztóberendezéseket a HM Protokoll- és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatóság rendelte meg 2005-ben a Body Guard Hungary Kft.-nél. A cégnyilvántartás szerint a társaságnak egyébként tagja a Centrum Parkoló Szolgáltató Kft. is 45 százalékos üzletrésszel.

A dokumentum szerint a HM EI Zrt.-nél a vizsgálat során nem találtak semmilyen szerződést ezzel kapcsolatban. A megrendelés után az első számlák - az iratok tanúsága szerint - 2005 decemberében érkeztek meg a HM vagyonkezelő igazgatóságához csaknem 28 millió forintról, és mintegy 30 millió forint értékben tovább is számlázták azokat. A teljesítést a HM EI Zrt. korábbi vezetése igazolta, de még hónapokkal az előtt, hogy az eszközök megérkeztek volna az országba, tehát ez az igazolás nem volt valós - hangsúlyozták a dokumentumban.

A dokumentum tanúsága szerint született egy olyan igazolás is, amely szerint a belgiumi lakásokba darabonként mintegy 600 ezer forint értékben beszerelték a riasztókat, holott ez nem történt meg. A riasztókhoz tartozó szoftver egyébként nem is működött. Egy tanú elmondása szerint megpróbálták beüzemelni, de nem sikerült, ezért visszaszállították a Body Guard Kft.-hez, ám erről nem készült átadás-átvételi szerződés. A berendezés azóta sem került vissza a raktárba.

A vizsgálatról szóló jelentés fiktívnek minősítette az eszközök beszereléséről szóló 6,3 millió forintos, illetve a szoftver feltöltéséről szóló kétmillió forintos számlát. "A fizikai teljesítés hiánya miatt" összesen 48 millió forintnyi kár érte a HM Protokoll- és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatóságát, amiért egyértelműen a szervezet akkori vezetését teszik felelőssé. A belső jelentés javaslatot tett arra, hogy a HM tegyen próbát a teljes összeg és a Body Guard Kft.-től a szoftver visszaszerzésére. A Magyar Nemzet csütörtökön azt írta, úgy tudja, hogy a szaktárca kártérítési perre készül, és feljelentést tesz hűtlen kezelés gyanújával.