Eljárást indítottak a Liszt Ferenc repülőtéren tiltakozó taxisok ellen

Vágólapra másolva!
A rendőrség eljárást indított az ellen a több száz taxis ellen, akik a múlt héten aláírt taxidroszt üzemeltetési szerződés elleni tiltakozásul lassú haladással nehezítették a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető forgalmat.
Vágólapra másolva!

Közérdekű üzem működésének megzavarása miatt eljárást indítottak a repülőtéri nyomozók ismeretlen tettesek ellen. "Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlenül II-es termináljára vezető útján 2011. május 26-án több taxi szándékos lassú haladásával akadályozta, esetenként rövid időre meg is bénította a repülőtérre vezető út forgalmát, ezzel megzavarva és korlátozva a repülőtérre érkezők és távozók közlekedését" - írta a rendőrség honlapján.

A Budapesti Közlekedési Központ és a Fővárosi Taxiállomásokat Üzemeltető Kft. múlt héten írta alá a a taxidroszt-üzemeltetési szerződést a Budapest Airport (BA) Zrt.-vel. A felek öt évre kötöttek szerződést a taxiállomások fenntartásával, működtetésével kapcsolatos kötelezettségek teljesítésére. A szerződés megkötése azért vált szükségessé, mert a 2006-ban - szintén öt évre - kötött egyezmény lejárt.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke hétfőn bejelentette, hogy a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordulnak a repülőtéren kialakult helyzet miatt. A taxisok érdekvédelmi szervezete elnöke szerint a repülőtér érkezési oldalához vezető útra "csak engedéllyel behajtás" táblát tették ki, kiszorítva onnan az összes taxist, kivéve a Főtaxit. Ezzel versenyhátrányba hozták a taxisokat, mert csak a Főtaxi kapott behajtási engedélyt.

A Népszabadság online oldala május 26-án azt írta, hogy az érkezési szintnél megszűnt a rendelt taxi tábla, pontosabban lekerült a fizető parkolóba. Itt viszont a - nem főtaxis - taxisoknak öt ingyen percet hagytak arra, hogy felsétáljanak az utasokért, s levigyék őket, ami szinte lehetetlen - az öt perc után pedig hétszáz forintos díjat kellett fizetni a sofőröknek a parkolásért. A kialakult helyzet miatt több száz taxis tiltakozott a Liszt Ferenc repülőtéren.