Szerdán naplemente előtt kezdik az idei szúnyogirtást a Balatonnál

Vágólapra másolva!
A rendezvényeik miatt aggódó önkormányzatok szorgalmazására szerda késő délután megkezdik a szúnyogirtást a Balatonnál, ha nem lesz erős szél. Az irtást vezető csoport vezetője szerint alig van még szúnyog a Balatonnál, a nem csípő árvaszúnyogok rajzása pedig hamarosan véget ér.
Vágólapra másolva!

A csapadékszegény időjárás miatt az idén a szokásosnál később, június második felében, a tervek szerint szerda délután kezdődik a balatoni szúnyogirtás - közölte Sáringer-Kenyeres Tamás, a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői csoport vezetője.

A szakember elmondása szerint a kémiai irtást végző repülőgépek Siófokról és Balatonkeresztúrról szállnak fel naplemente előtt, ha az időjárás lehetővé teszi. Erős szélben, illetve vihar vagy zápor esetén az akciót egy nappal későbbre vagy a hétvégére halasztják. A méheket kímélő technológia miatt kémiai szúnyogirtást csak napkeltétől a reggeli órákig vagy a napnyugta előtti órákban lehet végezni.

Sáringer-Kenyeres Tamás szerint az üdülőrégió nagyobb részén alig akad még szúnyog - kivéve a Balatonszentgyörgy-Fonyód mögötti tőzeges területet -, de a rendezvényeik miatt aggódó önkormányzatok szorgalmazására megkezdik az irtást.

Az árvaszúnyogokból jelenleg rengeteg található az üdülőövezetben, főleg a keleti medencében. Az irtást szervező szakember szerint a mostani irtás várhatóan visszaszorítja majd ezt a szúnyogtömeget, de körülbelül egy hét múlva amúgy is véget ér a rajzási periódusuk. A Balatonnál egy-egy nyáron 2-3 rajzási periódusa van az árvaszúnyognak, amikor - bár nem csípnek - sok kellemetlenséget okoznak, esténként ellepve minden kivilágított tárgyat, területet.