Aprópénz volt a magyar kaszinóépítés közben eltűnt amerikai százmillió

Polgárdi, kaszinó ügy
Vágólapra másolva!
Közel két évtizede próbálták megépíteni Polgárdi mellett luxuskaszinójukat azok az amerikai üzletemberek, akiket június elején százmilliós csalás miatt tartóztattak le az USA-ban. A kaszinóépítést Magyarországon segítő ügyvéd az [origo]-nak azt mondta, az amerikaiakat komoly ügyfélnek ismerte, a hatóságok szerint csalással eltüntetett pénz elenyésző volt a beruházás teljes árához képest. Viszont úgy emlékszik, többnyire neki is csak ígérgettek.
Vágólapra másolva!

Magyarországi ügyvédjüket is rendszeresen hitegették azok az amerikai üzletemberek, akiket június elején százmilliós csalás gyanújával vettek őrizetbe az Egyesült Államokban egy tervezett magyar kaszinóberuházás miatt. A két amerikai, akik a vád szerint százmillió forintnak megfelelő dollárt szedtek ki ügyfelükből, már évtizedek óta próbáltak kaszinót építeni Fejér megyében, de a próbálkozásaik állandóan elakadtak a pénzhiány miatt - állította az [origo]-nak a projekt magyar ügyvédje.

A magyar szállal is rendelkező amerikai bűnügyről a héten számolt be a Portland Press Herald és a Manchester Patch című amerikai lap, miután kiderült, hogy a hatóságok június elején őrizetbe vették az ügy két vádlottját. A befektetőket, Peter DiRosát és Thomas Renisont azzal vádolták meg, hogy óriási haszon ígéretével csaltakak ki 600 000 dollárt (kb. 110 millió forint) egy harmadik férfitól, Frank Jablonskitól, a befektetésre szánt pénznek azonban nyoma veszett.

A három férfi az [origo] által megtekintett FBI-jelentés szerint egy "Polgárdi Kastély" néven futó projektre akarta fordítani a pénzt, és ötcsillagos szállodát, kaszinót és golfpályát épített volna a Fejér megyei Polgárdi mellett (az ügyben indított amerikai bírósági eljárásról és a történet szereplőiről itt olvashat részletesen).

"Keményen dolgoztak"

"Ha azt mondom, hogy több mint 10 éve fut ez a projekt, még akkor is alábecsülöm az időt" - mondta az [origo]-nak Sárdy Ildikó ügyvéd, akit az ügyben nyomozó FBI-ügynök a projekt magyarországi ügyvédjeként nevezett meg. A budapesti ügyvédnő szerint az elmúlt két évtizedben "különböző konstellációkban különböző vállalkozói csoportok", hotelláncok és építészek sorra rugaszkodtak neki a polgárdi szállodaprojektnek, de az még most is csak terv szintjén létezik. Az ügyvéd megerősítette, hogy a befektetést az amerikai FBI-aktákban emlegetett Castle Lodge LLC cég koordinálta, és Thomas Renison, valamint Peter DiRosa is részese volt a folyamatnak.

A két férfi többször járt Magyarországon, DiRosának "számos ismeretsége és kapcsolata van itt, egyszer azt mesélte, hogy már az 1970-es évek óta jár Magyarországra" - mondta Sárdy, aki kapcsolatban állt a csalással megvádolt férfival. Az ügyvéd állítása szerint egy ideig egy svéd cégen keresztül dolgozott az amerikaiaknak, és úgy tudja, hogy Di Rosa a Castle Lodge LLC cég igazgatótanácsának tagjaként, aláírási és képviseleti joggal intézkedett a tervezett kaszinó ügyében.

"Ezek az emberek keményen dolgoztak, rengeteg erőfeszítést öltek bele abba, hogy a kaszinó megvalósuljon" - állította az ügyvéd. Emlékei szerint DiRosa és társai időről időre információkat kértek tőle ingatlanokról, tulajdonosokról és szerződésekről, aztán hosszabb időre eltűntek: a projektnek az évek során több felvonása volt, belendült, majd ismét elült. A befektetők szerinte több helyszínt is vizsgáltak, nem feltétlenül Polgárdi mellett akartak építkezni, Magyarország mellett Ausztria is szóba került.

Polgárdiban azonban már bírták a képviselő-testület támogatását, és a telkek "előkészítése is megtörtént". Az [origo]-nak szerdán Polgárdi korábbi polgármestere, Borbély István is megerősítette, hogy a kilencvenes évek elején különböző befektetők érdeklődtek náluk kaszinóépítési tervekkel, bár szerinte az elmúlt 10 évben már semmit nem hallottak felőlük. A kiszemelt földterület megvásárlására az ügyvéd szerint nem is került sor, de bár a projekt az elmúlt években ismét vesztegelt, továbbra sem szűnt meg.

Tudják, hova lett az elveszett pénz

Az FBI érdeklődését az ügy a 600 000 dollár miatt keltette fel, amelyet DiRosa állítólag fél évre vett fel a projekthez, és amelyet egy szerződés szerint 6 hónap után 400 000 dollár profittal kellett volna visszaadnia. Az FBI információi szerint az eltűnt vagyont 2008 májusában utalták át egy magyar számlára, amelyet Sárdy kezelt, később azonban a bíróság és az FBI-ügynökök kérdésére egyik vádlott sem tudta megmondani, hogy hol a pénz.

Az FBI 2008 és 2009 között több átutalást is azonosított, amelyek magyar és osztrák bankszámlákról utaltak vissza pénzt a két amerikai üzletember rokonainak és másoknak. A pénzek feladója Danyi János volt, aki DiRosa későbbi vallomása szerint Sárdy Ildikó férje. Ezt az ügyvédnő az [origo]-nak nem tagadta, de nem is erősítette meg egyértelműen. Az utalásokból azonban nem nyilvánvaló, hogy mi lett az FBI által keresett 600 000 sorsa, azt a pénzt utalták-e vissza az üzletemberek rokonainak, vagy más forrásból származtak az amerikába küldött összegek.

A 600 000 dollár sorsáról Sárdy az ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem árult el semmit, azt azonban megerősítette, hogy valóban utaltak neki ügyvédi letétbe egy bizonyos összeget. "A pénz letéti szerződés alapján lett elhelyezve, és a letevő utasításban rendelkezett is a felhasználásáról" - mondta. Sárdy azt állította, hogy ő az írásban kapott utasítások szerint cselekedett a pénzekkel, és minden pénzmozgás dokumentálva volt.

Sokkal nagyobb pénzekben gondolkodtak

Sárdy Ildikó szerint a projektben sokkal nagyobb pénzekkel terveztek az eltűnt 600 ezer dollárnál, ennek többszörösébe került volna például már a telek is, amelyre az ingatlant építették volna. "A 600 000 dollár legfeljebb a kezdeti biztosítékköltségekre lett volna elég" - mondta. "Innen nézve ezért teljesen abszurd, hogy a projekt vezetői fél éven belül akkora profitot ígértek a befektetőnek: a beruházás elindulásához évekre lett volna szükség" - tette hozzá Sárdy.

Az ügyvéd az [origo]-nak azt mondta, nagyon meglepte, hogy korábbi megbízóit megvádolták, eddig nem is hallott róla, hogy az üzletemberek ellen csalás miatt eljárás indult volna, és arról sem, hogy letartóztatták őket (a két amerikait azóta óvadék ellenében szabadlábra helyezték). "Ez számomra őrületes meglepetés, nem tudom, mi igaz a vádakból, de nincs okom feltételezni, hogy csalók lennének" - tette hozzá. Az ügyvéd szerint a két amerikai üzletember köztiszteletben álló férfi, akiket "komoly ügyfeleken keresztül is ismert". DiRosa amerikai lapok szerint az 1980-as években sikeres üzletember és közszereplő, a Connecticut állambeli Manchester polgármestere volt - írta a Manchester Patch.

Sárdy ugyanakkor megerősítette, hogy a kaszinóberuházás rendszeresen pénzhiánnyal küzdött, szerinte emiatt nem tudták megvalósítani terveiket több mint egy évtizeden keresztül. "Az ügy finanszírozási hátteréről én nem sokat tudok, nem tudom, hogy a háttérben milyen költségek voltak" - mondta. Szerinte azonban DiRosa időről időre azt ígérte, hogy "most már indul a finanszírozás", lesz pénz, és megcsinálják a kaszinót". De aztán megint elcsendesült az ügy, és eltűntek egy időre. Máskor meg jöttek a magyarázkodások a gazdasági válsággal - emlékezett az ügyvéd: "Tulajdonképpen nekem is csak ígérgetett."