Laborc ügyvédje vakvágánynak nevezte a találgatásokat a meggyanúsított titkosszolgák ügyében

Vágólapra másolva!
A volt titkosszolgálati vezetők és a volt titokminiszter ügyében a sajtóban megjelent találgatásokat vakvágánynak nevezte hétfőn Laborc Sándor ügyvédje a Tv2 Mokka című műsorában. Zamecsnik Péter szerint nem politikai ügyről van szó, az ügyvéd elmondta azt is, hogy egyetért az ügy részleteinek titkos kezelésével.
Vágólapra másolva!

Valójában a volt titkosszolgálati vezetők és a volt titokminiszter ügyének szakmai ügynek kellene lennie; valamennyi találgatás "vakvágány" - mondta Zamecsnik Péter Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi főigazgatójának védője kedden a Tv2 Mokka című műsorában, hozzátéve, "ez egy múltbéli történés, egy bonyolult múltbéli történés". Zamecsnik Péter szerint az ügy minősítésével egyet lehet érteni, mert ha napvilágot látnának annak részletei "az valóban veszélyeztetné a Magyar Köztársaság érdekeit".

A parlament nemzetbiztonsági bizottsága hétfőn meghallgatta az ügyben nyomozó hatóságokat, ezután a bizottsági ülés jegyzőkönyvét 2089-ig titkosították.

Az ügyvéd kérdésre válaszolva hangsúlyozta: ez nem politikai ügy, hanem szakmai kérdés, amelyben el kell dönteni, hogy ami "valamikor, valahol történt, az bűncselekmény-e vagy nem". A kémkedés miatt indult büntetőeljárás negyedik gyanúsítottjával, a bíróság előtt hétfőn megjelent, eltakart arcú férfival kapcsolatban a Magyar Hírlap kedden azt írta, hogy előzetes letartóztatásba helyezték, a Népszabadság információja szerint viszont szabadon távozhatott a bíróságról. Róla egyelőre annyit tudni, hogy nem közszereplő - írja az MTI. A Blikk azt írta, hogy a titkosszolgálatok egy ma is aktív tisztje az illető. A Nemzeti Védelmi Szolgálat eredendően őt kezdte figyelni, és a titkos adatgyűjtés során rajta keresztül jutottak az évekkel ezelőtt feltételezett visszaélésekig, a volt vezetőkig - írta a lap.

Hétfőn a Hírszerző több forrásra hivatkozva azt írta, hogy az ügy az orosz titkosszolgálatokkal hozható kapcsolatba. A honlap szerint a parlament bizottsága előtt egy rendkívül bonyolult, több szálon futó, összetett ügyet ismertettek a nemzetbiztonság és az ügyészség vezetői. A honlap forrásai szerint nem oylan ügyről van szó, amely eddig bármilyen formában nyilvánosságra került.

Nem tudni, hivatalosan mi a vád

A Budapesti Katonai Ügyészség egy hete gyanúsítottként hallgatta ki Galambos Lajost. A polgári elhárítás kémkedéssel gyanúsított volt vezetőjét pénteken házi őrizetbe helyezte a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. Aznap Szilvásy Györgynél tartottak házkutatást, majd a kémkedéssel gyanúsított volt titokminisztert is kihallgatták és őrizetbe vették; hétfőn szabadlábra helyezték. Szombaton gyanúsítottként hallgatták ki, majd szintén őrizetbe vették Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi főigazgatóját, lapértesülések szerint bűnpártolással gyanúsítja a katonai ügyészség.

Egyelőre semmit nem tudni hivatalosan arról, hogy mivel gyanúsítják őket, és azt is csak sejteni lehet, hogy a Laborc, Galambos és Szilvásy ellen folyó eljárások összefüggnek-e egymással. Arról, hogy ki ez a három ember, és milyen érintkezések vannak a pályájukban, itt olvashatja el az [origo] összeállítását.