Dávid Ibolya a bíróságon tagadta bűnösségét az UD Zrt.-ügyben

Vágólapra másolva!
Az UD Zrt.-ügyben megvádolt Szilvásy György és Tóth Károly büntetőpere iratismertetéssel folytatódott a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A keddi tárgyaláson Dávid Ibolya volt MDF-elnök tagadta bűnösségét.
Vágólapra másolva!

Iratismertetéssel folytatódott az UD Zrt.-ügyben megvádolt egykori két szocialista politikus, Szilvásy György volt titokminiszter és Tóth Károly, a parlament nemzetbiztonsági bizottsága volt alelnökének büntetőpere a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) kedden.

Az ügyészség szerint 2008-ban a két akkori kormánypárti politikus a parlament nemzetbiztonsági bizottságában telefonbeszélgetések leiratát osztotta ki azért, hogy lejárasson két akkori ellenzéki politikust.

A keddi tárgyalásra tanúként idézte a bíróság a jelenleg kémkedés gyanújával őrizetben lévő Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóját, akit azonban nem vezettek elő. (Egy másik bíróság várhatóan délután dönt Laborc ügyében a kényszerintézkedésről.) A PKKB a délelőtti órákban a kémkedési ügyben szintén meggyanúsított, de az őrizetből hétfőn szabadlábra helyezett Szilvásy, továbbá Tóth Károly jelenlétében lejátszotta azokat a videofelvételeket, amelyek az UD Zrt.-üggyel összefüggésben 2008 szeptemberében tartott két fideszes sajtótájékoztatót rögzítik.

Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke tagadta bűnösségét, és koncepciósnak minősítette a vádiratot a keddi tárgyaláson tett vallomásában. Dávid Ibolyát és volt párttársát, Herényi Károlyt az ügyészség azzal vádolja, hogy ismeretlen helyről származó, titokban rögzített telefonbeszélgetések hangfelvételeinek nyilvánosságra hozásával visszalépésre kényszerítette az MDF 2008. őszi tisztújításán elnökjelöltként indulni kívánó Almássy Kornélt.

Dávid Ibolya többórás vallomásában arról beszélt: azért került bíróság elé, mert a pártja élén többször fellépett a politikai korrupció ellen, például az autópályapénzek, a Gripen vadászgépek vásárlása, a fővárosi parkolócégek ügyében, a vádbeli cselekmények idején pedig azért, mert az MDF 2008-as elnökválasztásába illetéktelenek próbáltak meg beavatkozni.

"Csípjenek meg, hogy én lettem ebben az ügyben vádlott! És én lettem" - mondta Dávid Ibolya a tárgyaláson, hozzáfűzve, hogy esete nem egyedi. Az MDF volt elnöke megjegyezte azt is, hogy az elmúlt évtizedben pártjára rendkívüli nyomás nehezedett mindkét nagy politikai oldal irányából.

A visszaélésről személyes adatokkal Dávid Ibolya azt mondta, hogy a birtokába került hangfelvételt - amely szerinte azt bizonyítja, hogy megpróbáltak beavatkozni az MDF elnökválasztásába - ő csupán szűk körben, pártja vezetésének mutatta meg, de ezt - álláspontja szerint - muszáj volt megtennie. Kiemelte azt is, hogy az eset kapcsán közszereplőként kötelességének érezte, hogy felhívja a sajtó figyelmét egy olyan jelenségre, amely a parlamenti demokráciában elfogadhatatlan.

A kényszerítés vádjára úgy reagált a volt pártelnök: Almássy azért lépett vissza az elnökjelöltségtől, mert megbízói - akik bábként mozgatták őt - így döntöttek. Vallomása végén a volt MDF-elnök az ügy több érintettjétől, sértettjétől, például az UD Zrt. vezetőitől és Almássy Kornéltól eltérően adta elő a történteket. Az ellentéteket várhatóan az őszi tanúmeghallgatásokon tisztázzák.

A vád mind a négy politikus ellen személyes adattal való visszaélés, továbbá Dávid Ibolyánál még kényszerítés is. Az UD Zrt. büntetőpere szerdán, várhatóan az adatvédelmi biztos meghallgatásával folytatódik.