A főváros nélkül alakult meg a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Önkormányzatot kivéve mind a 23 fővárosi kerület tagja a pénteken megalakult Budapesti Önkormányzatok Szövetségének. A szövetség részt venne egy tízéves budapesti fejlesztési koncepció kialakításában. Tarlós István szerint a főváros nélkül a szövetség egy "gittegylet".
Vágólapra másolva!

Mind a 23 kerület részvételével pénteken megalakult a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége. Az önkormányzati szövetség elnöki posztját egy évig Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester tölti be, az elnökség tagjai Láng Zsolt II. kerületi, Rogán Antal V. kerületi és Riz Levente XVII. kerületi polgármester. Mindannyian a Fidesz-KDNP tagjai.

A megalakulást követő sajtótájékoztatón elhangzott: a szervezet bízik abban, hogy később a fővárosi önkormányzat is csatlakozik a közös munkához. Egyebek mellett olyan kérdésekben alakítanak ki közös álláspontot, mint a közoktatási törvény, az egészségügyet érintő jogszabályok vagy az önkormányzati törvény. Emellett a BÖSZ célja az is, a fővárossal közösen kidolgozzon egy tízéves budapesti fejlesztési koncepciót is.

Tarlós István gittegyletnek tartja a szövetséget

A fővárosi önkormányzat belépése nélkül a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) csak súlytalan gittegylet lehet, amely nem válhat a kormány hivatalos konzultációs partnerévé - mondta még szerdán Tarlós István.

A főpolgármester elmondta, beszélni fog a kerületi polgármesterekkel, és ha az elképzeléseik egybevágnak, vagy legalább nagyon hasonlítanak a fővárosi vezetéséhez, akkor "beszállnak", ha pedig nem, akkor nem csatlakoznak. Tarlós arra mutatott rá, hogy a főváros nélkül a szervezet nem országos, hanem csak egy "súlytalan" területi szövetség lehet.

Utalt arra, hogy az elmúlt huszonegy évben Budapesten számtalan önkormányzati szerveződés jött már létre, de nem emlékszik egyetlen esetre sem, amikor ezeknek akár egyetlen esetben is komoly érdekérvényesítő hatásuk lett volna.