Dinnyefalásra buzdítja a magyarokat a kormány

Vágólapra másolva!
Vegyenek és egyenek minél több dinnyét, mert egészséges, és a magyar dinnyetermesztők helyzetét is javítaná - erre biztatta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a magyarokat. A miniszter közölte, a jövő héten megváltozik a dinnyepiac szabályozása.
Vágólapra másolva!

Új rendelkezések lépnek életbe a jövő héten a dinnyetermesztés és a -piac szabályozására, mivel értékesítési gondokkal küzdenek a magyar dinnyetermesztők - közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vasárnap. A probléma hátterében az áll, hogy csökkent Magyarországon a dinnyefogyasztás, ami évente fejenként mintegy 4 kilogramm. Eddig a dél-európai dinnyetermesztési ciklus és a magyar egymást követték, ám most összecsúsztak. Ezért a miniszter úgy vélte, a termelőknek ismét a magyar dinnye természetes érési ciklusát kellene figyelembe venniük.

Fazekas erről a reptéren beszélt újságíróknak, mielőtt Varsóba utazott volna az unió környezetvédelmi minisztereinek informális találkozójára. Szerinte a dinnyefogyasztás mértéke növelhető, és arra biztatta a magyarokat, hogy egy-két dinnyével vásároljanak többet, mert ez a gyümölcs nagyon egészséges, és az élettani hatása is kedvező.

Forrás: [origo]

Az átalakítások szerint a jövőben a minősége alapján két kategóriába sorolják majd a dinnyét. Az egyik kategóriába a teljesen kifogástalan, hibátlan áru sorolható, míg a másikba a hibás gyümölcsöket kell sorolni, akár apróbb hibákkal is. Erre azért van szükség - magyarázta Fazekas -, hogy a fogyasztók érdekeit megfelelő módon lehessen védeni. Emellett a termelők érdekeit is az szolgálja, hogy a gyenge minőségű dinnyék ne kerülhessenek a piacra.

Az árusításnál a minisztérium rendeletileg regisztrációhoz kívánja kötni a kereskedők tevékenységét, hogy átlátható viszonyok alakuljanak ki. De a legfontosabb szerinte cél az, hogy a belföldi fogyasztók minél több és minél jobb minőségű dinnyét vásárolhassanak. A dinnyetermesztőket segítő szabályozás csütörtökön lép életbe.