"Odasimogatott" a fideszeseknek a kormány döntéseit magyarázó Orbán

Fidesz tisztújító kongresszus, Orbán Viktor,
Vágólapra másolva!
Nyugtatta, lelkesítette a frakciót, valamint dicsérte a kormánypárti képviselők munkáját Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz-frakció munkáját értékelő keddi beszédében. A frakció keddi ülésén részt vevő képviselők az [origo]-nak azt mondták, Orbán "odasimogatott" a képviselőknek, és elismerte, hogy a kormány nem mindig átláthatóan alkot új törvényeket. A miniszterelnök szerint érezhető az igény, hogy létrejöjjön egy Fideszen kívüli politikai alternatíva.
Vágólapra másolva!

"Lehengerlő" beszédben köszönte meg a képviselőcsoportnak a kormányváltás óta végzett munkáját, és a több mint másfél órás összegzésben szinte kritika nélkül eredményesnek minősítette az időszakot Orbán Viktor miniszterelnök kedden, a Fidesz csaknem háromórás évértékelő frakcióülésén - állította az [origo]-nak az ülés több résztvevője.

A frakció munkáját értékelve Orbán a résztvevők szerint "pozitív szaldóval" beszélt arról is, hogy az egyes szakterületeken hogyan áll a kormány a tervezett átalakításokkal. Több területről - például a köz- és a felsőoktatásról - is azt mondta, hogy számos dolog nyitva van még, mert még nem dőlt el, hogy "mit bír ki a rendszer, illetve hogy meddig lehet elmenni". Az egyetlen holtponton lévő kérdésként a miniszterelnök a közösségi közlekedést említette, ebben "még nem látszik az irány, nem álltak össze a fejében sem a részletek, és a munkatársai sem hozták helyzetbe".

Megvilágosodott több fideszes

Az ülés résztvevői szerint Orbán pontról pontra végigvette a kormányzati döntéseket, sok esetben pedig magyarázatot is adott egyes ezekre. A Fidesz másfél héttel ezelőtti kongresszusán a kormány több kritikát kapott döntési mechanizmusai miatt. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke például arról beszélt, hogy sokszor nem látszanak a döntések okai.

Az [origo]-nak nyilatkozók között volt olyan képviselő, aki előtt állítása szerint "sok korábbi frakciódöntés most nyert igazán értelmet". A kormánypárt egyik ismert, véleményét sokat hangoztató képviselője pedig azt mondta, hogy eredetileg egy kritikai hangvitelű felszólalással készült az ülésre, amelyben elsősorban a törvényhozás stílusát, többek között a végszavazás előtt álló indítványok utolsó perces módosítását kifogásolta volna, de a mielőtt rá került volna sor, a miniszterelnök már magyarázatot is adott az aggályaira, ezért a bírálatának már "nem lett volna értelme".

A végén csap a homlokára Orbán

A legfrissebb példa az utolsó pillanatban módosított törvényjavaslatokra az egyházi törvény hétfői átírása volt. A végül kedd hajnalban elfogadott törvény több ponton változtatott a korábbi, az egyházügyi államtitkárságon előkészített tervezeten, egyebek mellett parlamenti döntéshez kötötte az egyházak elismerését, és a korábbi verzióban szereplő 45-ről mindössze 14-re csökkentette az államilag elismert egyházak számát.

A frakcióülésen a KDNP-s Harrach Péter burkolt kritikaként felvetette, hogy "ha az ember előbb látná, hogy mi van az elnökség fejében, akkor el lehetne kerülni a hasonló helyzeteket". Az utolsó percben hozott változások Harrachnak különösen kellemetlenek, mert az eredeti javaslatról ő egyeztetett korábban egyházi vezetőkkel.

A bírálatot az ülésen részt vevő források szerint Orbán Viktor azzal szerelte le, hogy "van olyan, amikor egy döntéshez csak későbbre érik meg a helyzet, és ő vagy az elnökség is az utolsó percben csap a homlokára, hogy nagyobbat lehet lépni, mint ahogy tervezték eredetileg". Orbán azt is hozzátette: tisztában van vele, hogy az ilyen döntések viharokat kavarhatnak, de ezektől, azt mondta, "nem kell félni", mert fontosabb, hogy a végén jó megoldások szülessenek.

Ősztől másként lesz

Az egyházi törvény hirtelen módosítása miatt az [origo]-nak hétfőn a Fidesz és a KDNP több képviselője is elégedetlenkedett, kínosnak nevezték többen, hogy a parlamenti vitában és a társadalmi egyeztetésen megtárgyalt verziótól gyökeresen eltérőt fogadott el a parlament. "Ami kijött, azt helyeslem, ahogy kijött, azt nem" - utalt a módosításokra egyikük, egy másik képviselő pedig azt mondta: "súlyos károkat okoznak az ilyen húzások, "amikből az jön le, hogy a kormány döntései kiszámíthatatlanok".

A törvényjavaslatok utolsó pillanatban történő módosítását az [origo] információi szerint Kövér László is élesen kritizálta a Fidesz szombati elnökségi ülésén. Úgy tudjuk, Kövér személyeskedő vitába bonyolódott emiatt a miniszterelnökkel, és kifogásolta, hogy ellenőrizetlenül, az utolsó pillanatban került az elnökség elé a változtatás. A keddi frakcióülésen Kövér nem ismételte meg bírálatát az ülés résztvevői szerint.

A miniszterelnök beszédéhez hozzászóló képviselők közül volt, aki a döntések előtti egyeztetések elmaradását tette szóvá, illetve, hogy sokszor csak későn derül ki számára, hogy egy-egy döntéssel mit is akar a kormány. Erre Orbán Viktor önkritikusan úgy válaszolt, hogy az erőltetett tempó miatt valóban "kevesebb idő volt a beszélgetésekre", de azt ígérte, hogy ősztől másként lesz majd - állították az ülésen résztvevők.

A Fideszen kívüli világról beszélt Orbán

A kormányfő egy képviselő szerint mindvégig higgadtan reagált a kritikákra, és beszéde is összességében arról szólt, hogy "odasimogatott a társaságnak, hogy ügyesek voltunk, most pedig menjünk nyaralni, és ősszel ugyanilyen lendülettel folytassuk a munkát". "Lelkesítő szólamként" jellemezték többen azt is, amikor Orbán Viktor a politikai távlatokról, illetve arról beszélt a képviselőknek, hogy továbbra is a Fidesz és a KDNP képes az ország problémáinak megoldására.

"Ma rajtunk kívül nincs kormányképes alternatíva, ezt az állapotot kell tudni politikailag fenntartani" - mondta a miniszterelnök az ülés résztvevői szerint. A gondolatot Orbán később azzal árnyalta, hogy egyre erőteljesebb lesz az igény az értelmiség egy részében, hogy a médiában és a politikában "a Fideszen kívüli világ is megjelenjen" és valószínűleg ösztönözni fogják, hogy "létrejöjjön valami alternatíva". A kormányfő megjegyezte, kétséges, hogy "valóban létre is tud-e jönni valami", mert "azért mi is a pályán leszünk".