Gondoskodó élettársakat és könnyebb kártérítést ígér az új Ptk.

legfelsőbb bíróság, tárgyalóterem, ügyirat, bírósági átalakítási terv, jistitia
Vágólapra másolva!
Komolyabb dolog lesz élettársi viszonyban élni és nem lesz könnyebb elválni, mint most a készülő új polgári törvénykönyv (Ptk.) tervezete szerint. A mindennapi életünk jóformán minden elemét befolyásoló új Ptk-ban a tervek szerint nem sorolnak fel majd annyi mindenkit megillető személyiségi jogot, mint a jelenleg érvényben lévő törvénykönyvben. Viszont egyszerűbb lesz kártérítést szerezni, ha valakinek sérülnek az alapvető jogai.
Vágólapra másolva!

Július 22-én tartja utolsó ülését az új polgári törvénykönyvet (Ptk.) összeállító bizottság. Székely László, az új Ptk. előkészítését irányító kormánybiztos szerint a szakmai tervezet több részterületen nagyon közel van a száz százalékos állapothoz. Ilyenek a Bevezető rendelkezések, Az ember, A családjog, a Kötelmi jog könyvei, a kártérítési jog, és hamarosan elkészül a Dologi jog és A jogi személyek című könyv is. Zajlik a különböző szerződéstípusok kodifikációja, nyáron pedig felülvizsgálják az öröklési jogot.

Két év alatt másodszor fut neki az országgyűlés, hogy teljes egészében átírja a magyar magánjog szabályozását, és új polgári törvénykönyvet fogadjon el a jelenleg érvényes, 1959-ben megnyitott kódex helyett. A hatalmas terjedelmű törvénykönyv az élet számtalan területét szabályozza, szó szerint a születéstől a halálig, és várhatóan évtizedekre meghatározza majd Magyarország mindennapjait.

Vagyonról, tartásdíjról szerződhetnek az élettársak

Valószínűleg a jelenleginél jóval részletesebben szabályozza majd az új Ptk. a különböző nemű élettársak viszonyait. Erre szükség is van, mivel egyre többen választják a házasság helyett ezt az együttélési formát. Székely László, az új Ptk. előkészítését irányító kormánybiztos az [origo] írásban feltett kérdéseire azt válaszolta: az élettársak szerződéssel rendezhetik majd vagyoni viszonyaikat, különösen a közösen használt lakás használatának kérdését. Különválás esetén pedig, ha nincs az élettársak között megállapodás, bármelyik élettárs kérheti a bíróságtól a közösen használt lakás további használatának rendezését.

A tervezet szerint az élettársi kapcsolat megszűnése esetén volt élettársától tartást is lehet követelni, ha az életközösség legalább tíz évig fennállt, illetve egy év együttélés után, ha a kapcsolatból gyerek született. A kormánybiztos szerint az élettársak megállapodhatnak majd abban is, hogy a tartásra kötelezett fél egyszerre, meghatározott vagyontárgy vagy pénzösszeg átadásával tesz eleget a kötelezettségének, ami kizárná azt, hogy a volt élettárs később tartást követeljen.

A tervek szerint nem kerül be az új Ptk-ba az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolata. Székely az [origo]-nak azt írta: "ennek a kérdéskörnek a rendezését a már meglévő külön törvényre bízza a jogalkotó." Az elképzelések szerint tehát a bejegyzett élettársi kapcsolat nem kerül be a magánjogi kódexbe, de nem is szűnik meg.

Nem lesz egyszerűbb elválni

A 2009-es, végül hatályba nem lépett Ptk. tervezetében szerepelt, hogy a házastársak - közös megegyezés esetén - akár közjegyző előtt is elválhatnának. Ettől az ötlettől végül a korábbi kormány is visszakozott, és a kódex jelenlegi előterjesztői is ragaszkodnak ahhoz, hogy válni csak bíróság előtt lehessen. A készülő tervezet szerint ugyanakkor a házastársak válóper előtt vagy alatt közvetítői eljárást vehetnének igénybe, hogy rendezzék a vitás kérdéseket.

A kódex örökbefogadásra vonatkozó része fenntartja a 2009-es törvénynek azt a rendelkezését, hogy az örökbefogadónak legalább 25 évesnek kell lennie (jelenleg a 18. életévhez köti ezt a törvény). Megmarad az a jelenleg érvényes szabály is, hogy örökbefogadó és örökbefogadott között legfeljebb 45 év lehet a korkülönbség. Székely László szerint ugyanakkor a jelenlegi családjogi törvény örökbefogadásra vonatkozó részei nem igényelnek lényeges változtatást, a tervezet elsősorban a szerkezetben lesz új.

Jön a sérelemdíj

A jelenleg hatályos Ptk. VII. fejezetében sokféle személyhez fűződő jogot felsorolnak, a névviseléstől kezdve a jó hírnéven keresztül a magánlakáshoz fűződő jogig. Az új kódexben a tervek szerint csökkenne a tételesen felsorolt személyhez fűződő jogok száma, ehelyett általános rendelkezés írja elő, hogy az emberi méltóságot és a személyhez fűződő jogokat mindenki köteles tiszteletben tartani.

Székely szerint "az egyes személyiségi jogok nevesítése másodlagos kérdés", a legfontosabb, hogy általánosságban védelem illeti a személyiségi jogokat. A kormánybiztos szerint a szankciók megújítása az igazán fontos, amelynek legfontosabb eleme az úgynevezett nem vagyoni kártérítés megszűnése, és a sérelemdíj bevezetése.

Jelenleg ha a bíróság megállapítja, hogy valakinek sérültek a személyiségi jogai, akkor a kártérítéshez bizonyítani kellett, hogy az pénzben kifejezhető kárt okozott. A sérelemdíj megállapításához azonban a tervek szerint nem kell a jogsértés tényén kívül mást bizonyítani. A sérelemdíj mértékét Székely szerint a bíróság az eset körülményeire - különösen a jogsértés súlyára, illetve a sértettre gyakorolt hatására - tekintettel állapítja majd meg.

Mindenki eldöntheti, hogy ki gondozza

Nem egyértelmű még, hogyan szabályozza majd az új Ptk. a cselekvőképesség korlátozását. A 2009-ben elfogadott, de hatályba nem lépett törvénykönyv megszüntette a teljes cselekvőképtelenség fogalmát, és úgy rendelkezett, hogy a beteg, idős vagy szellemileg sérült emberek jogait csak egyes ügycsoportokban - mint például családjogi viszonyok vagy a vagyonával való rendelkezés - lehet korlátozni, általánosságban nem.

Az már az tavaly nyáron újraindult kodifikációs munka elején kiderült, hogy a tervezet készítői szerint mégis szükség lenne a cselekvőképesség teljes kizárására. Ebben annyi szigorítást terveznek, hogy nagykorú személyektől csak végső esetben vonhatnák meg teljesen a cselekvőképességüket. Székely szerint ugyanakkor átveszik az úgynevezett előzetes jognyilatkozat intézményét. Ez alapján előre rendelkezhet arról, hogy ki legyen, vagy éppen ne legyen a gondnoka, ha erre szorulna, vagy meghatározhatja, hogy mi történjen a vagyonával.

Újdonság lehet, hogy a tervek szerint beépítik az új Ptk-ba az ingatlan-nyilvántartás anyagi jogi (vagyis a jogokról és kötelezettségekről szóló) szabályait, az eljárási szabályokat pedig egy külön törvényben rögzítik. Erről Székely László szerint kormányzati döntésnek kell születnie, ahogy arról a régi elképzelésről is, hogy a telekkönyvezés a kormány alá rendelt hivataltól - a cégbíróságok mintájára - a bíróságok felügyelete alá kerüljön.

Nyitott kérdés az is, hogy közéleti kérdésekben fennmarad-e a média objektív felelőssége, vagyis be lehet-e perelni azt az újságot, amelyik tudósított egy, valaki számára sérelmes kijelentésről. Ez a kérdés az új médiaszabályozás megalkotásánál is felmerült, de akkor kormánypárti képviselők azt mondták: ezt a kérdést az új Ptk-ban kell rendezni. Székely László az [origo] érdeklődésére azt közölte: valóban "újra kell definiálni" a kérdést, de "ez idő szerint még nem lehet véglegesnek tekinthető megoldásról beszélni".

Látványos változás lesz, hogy a Ptk-ba önálló könyvként bekerülnek a gazdasági társaságok szabályai, amelyek ma külön törvényben (Gt.) találhatók. Székely László szerint ez "alapvetően jogpolitikai döntés" volt, amit hosszú viták előztek meg. A kormánybiztos ezzel "kihasználhatók a kódexjellegű jogalkotás előnyei", ez ugyanis lehetőséget ad a szakkifejezések egységesítésére, a tömörítésre és rövidítésre. Újítások várhatók a kereskedelmi szerződések szabályait is tartalmazó Kötelmi jog könyvben is.

Átnyomták Sólyomon, elbukott az Alkotmánybíróságon

Az országgyűlés 2009 szeptemberében fogadta el először az új Ptk-t, de az nem lépett hatályba, mert Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte. Az államfő nem találta kellően időtállónak a szöveget, amelyben számos hibát, ellentmondást és pontatlanságot is felfedezett. A parlament egynapos vita után novemberben - néhány változtatással - ismét elfogadta. Ekkor Sólyom már nem gyakorolhatott vétót, alá kellett írnia a törvényt.

A köztársasági elnöknek akkor adódott ismét lehetősége a vétóra, amikor a parlament elfogadta a Ptk. hatályba léptetéséről szóló törvénycsomagot. Ezt 2009 végén ismét visszaküldte az országgyűlésnek. A parlament nem adta fel, újra elfogadta a Ptk.-t hatályba léptető jogszabályokat, amelyeket Sólyom kénytelen volt aláírni. A törvény első részének 2010. május 1-én kellett volna hatályba lépnie, de az Alkotmánybíróság megelőzte ezt: április 26-án megsemmisítette a hatályba léptető törvényt, mert az a testület szerint nem hagyott elég időt a felkészülésre, így sérült a jogbiztonság követelménye.

A második Orbán-kormány még tavaly nyáron döntött arról, hogy újra kell kezdeni a Ptk. kidolgozását, és újra felállította a Polgári Jogi Kodifikációs Főbizottságot. A tavalyi kormányhatározat szerint az új Ptk. úgynevezett szakmai tervezetét szeptember 30-ig kell elkészíteni. Ez ősszel társadalmi egyeztetésre kerül, az országgyűlés pedig 2012 tavaszán kezdheti meg a tárgyalását.