Pártkötődésű céggel képzik magukat közpénzből a parlamenti szocialisták

Vágólapra másolva!
Többek között a parlamenti hozzászólásokra és problémamegoldásra fogja képezni egy cég a parlament szocialista frakciójának tagjait. A közpénzből fizetett megbízást egy olyan cég nyerte el, amelynek honlapja nincs és tavaly nulla forint bevétele volt, tulajdonosa ugyanakkor kötődik az MSZP-hez.
Vágólapra másolva!

"Problémamegoldás", "stresszkezelés" és "tárgyalástechnika" - többek között ezekben a témákban is képzést fognak kapni az MSZP parlamenti képviselői a Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmény szerint. A dokumentumból kiderül, hogy a párt frakciója "kommunikációs felkészítő és fejlesztő tréningek" megtartásával bízott meg egy céget, amely ezért a munkáért nettó 18,9 millió forintot kap.

"Több új képviselő is van, fontos, hogy ne csak a választási fórumokon, hanem a nyilatkozatokban is felkészültek legyenek" - mondta az [origo] kérdésére Tóbiás József frakcióvezető-helyettes a megbízás hátteréről, hozzátette azonban, hogy magáról a közbeszerzésről nem tud részleteket, mert azt szerinte a frakció vezetése intézte. Szerdán többször kerestük a képviselőcsoport sajtóirodáját, de a telefont nem vették fel, emailben elküldött kérdéseinkre pedig nem válaszoltak. Az nem egyértelmű, hogy konkrétan ki bonyolította a közbeszerzést, mert a hirdetményben kapcsolattartónak az országgyűlés közbeszerzési főosztálya van megadva, viszont itt szerepel az MSZP parlamenti email címe is. Kerestük a közbeszerzési főosztályt, ahol későbbre ígértek választ a kérdéseinkre.

Így nem teljesen világos, hogy pontosan milyen körülmények között választották ki a Sapienza Kft. nevű céget a szocialista képviselők tréningezéséhez. A cégnek nincs honlapja, tudakozóban nincs telefonszáma, és az interneten keresve sem találni a nyomát a kft. tevékenységének. A hivatalos nyilvántartásban szereplő mérlegei szerint az elmúlt években üzletileg sem volt túl aktív a most közel 19 milliós megbízást elnyerő cég, tavaly ugyanis nulla forint bevételt termelt, 2009-ben pedig 4,7 milliót. Igaz, előtte, 2008-ban 20 millió, még korábban, 2007-ben pedig 49 millió forint volt a bevétele.

Kapcsolat a párttal

Sikerült elérni a cég ügyvezetőjét, Török Ottót, aki közölte, hogy a 2006 óta létező kft. sok olyan hasonló tréningezési munkát végzett, mint amilyen megbízást most elnyertek. Az ügyvezető a holnap - szerinte átmeneti - hiányát azzal magyarázta, hogy a cég életében több változás is történt a közelmúltban: székhelyet váltottak és új vezetése is lett a vállalkozásnak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Felszólalásra is képzik majd a képviselőket

Ezt alátámasztják az Opten cégadatbázisban található információk is, amelyekből kiderül az is, hogy idén, februárban tulajdonosváltás is történt a cégben. Az új tulajdonos a Horizont Kereskedelmi Ipari és Szolgáltató Zrt., amelynek kimutatható kapcsolata van az MSZP-vel: a cég birtokolja ugyanis a szocialista párt új székházát építő társaság, a Jókai 6. Irodaház Zrt. részvényeit. Török Ottó szerint ugyanakkor ez a kapcsolat nem feltétlenül játszott szerepet a Sapienza Kft. kiválasztásában. "Minden párt megtúráztatja a piacot, és olyanokat választ ki, akik el tudják látni a feladatot. Akárki ugyanis a nyertes, ezt a munkát maradéktalanul el kell végezni" - magyarázta Török, aki a tavalyi kormányváltás előtt egy állami intézmény, az azóta megszüntetett Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet vezetője volt.

A Közbeszerzési Értesítő szerint a Sapienza Kft.-t nem nyílt versenyben, hanem úgynevezett "közvetlen ajánlattételi felhívással induló tárgyalás nélküli" eljárással választották ki. Ez azt jelenti, hogy nem kell nyilvánosan meghirdetni a megbízást, hanem elég, ha a megrendelő ajánlatot kér három különböző cégtől, és kiválasztja ezek közül a legkedvezőbbet. A közbeszerzési hirdetményben ugyanakkor már egyedül csak a Sapienza szerepel ajánlattevőként, amit Török azzal magyarázott, hogy tudomása szerint ugyan érkeztek más ajánlatok is, de azok érvénytelenek voltak.

Felkészítés hozzászólásokra is

Nem az MSZP az egyetlen, amely számára külső cégek végeznek különböző, közbeszerzés útján kiválasztott, tehát közpénzből fizetett munkákat. A Közbeszerzési Értesítő archívuma szerint a Fidesz-frakciónak például a Századvég Gazdaságkutató Zrt. készített tanulmányt, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere, Stumpf István által alapított Századvég Politikai Iskola Alapítvány pedig közvélemény-kutatást végzett. A Jobbik számára szintén közvélemény-kutatást végzett egy olyan cég, a M.Á.S.T. Kft., amely a honlapján több magyarországi vállalatot is a referenciái között említ. Az LMP-t érintő megbízás nem található az archívumban.

Az MSZP-s képviselők tréningezésének - amely a hirdetmény szerint kiterjed a parlamenti hozzászólásokra való felkészítésre és a "szakmai döntések hiteles képviseletére" is - kezdetéről Török Ottó szerint még tartanak az egyeztetések, de a szerződésük alapján év végéig mindenképp le kell bonyolítaniuk. A közbeszerzési hirdetmény szerint egyéni és csoportos formában történik az 58 főből álló frakció felkészítése, amihez hasonló az egyik képviselő, Bárándy Gergely szerint az elmúlt öt évben csak egyszer történt. "Valahol vidéken volt és talán egy napig tartott" - mondta az [origo]-nak a képviselő, hozzátéve, hogy az új tréningezési megbízásról még nem hallott.