Magyar Nemzet: Előzetesben marad Földesi-Szabó László

Vágólapra másolva!
Előzetes letartóztatásban marad az Egymásért-ügyben első fokon hét év szabadságvesztésre ítélt Földesi-Szabó László - tudta meg a Magyar Nemzet. A napilap szerint nemcsak a védő, hanem az ügyész is azt indítványozta, hogy az ítélethirdetésről megszökő, majd bujkálása után Budapesten elfogott Földesi-Szabó kerüljön házi őrizetbe.
Vágólapra másolva!

Földesi-Szabó lászló előzetes letartóztatásának meghosszabbítását rendelte el a Fővárosi Bíróság - tudta meg a Magyar Nemzet. A napilap szombati száma szerint nemcsak az Egymásért Egy-Másért Alapítvány első fokon hét év szabadságvesztésre ítélt kuratóriumi elnökének védője, hanem a vádhatóság is házi őrizetet indítványozott, de a bíróság úgy döntött, hogy a gyanúsított rács mögött marad.

Berényi András, Földesi-Szabó ügyvédje a napilapnak különös fordulatként értékelte, hogy az első- és másodfokú bíróságok annak ellenére utasították el a kényszerintézkedés enyhítését, hogy azt nemcsak ő, hanem a Fővárosi Főügyészség, majd a Fellebviteli Főügyészség is kérte.

A táblabíróság azzal indokolta döntését, hogy Földesi-Szabó szabadlábon hagyása, illetve házi őrizetbe helyezése esetén fennáll a veszélye, hogy szökéssel nehezítené az eljárás sikeres befejezését, és tavaly december 22-e óta (ekkor tűnt el ítélethirdetés közben a vádlott a tárgyalóteremből) nem álltak be olyan változások, amelyek alátámasztanák az indítványt. A féléves bujkálás után a fővárosban május 18-án fogták el a rendőrök Földesi-Szabóv Lászlót.

Csempésztek a Távol-Keletről

Az úgynevezett Egymásért-ügy még 2006-ban kezdődött, amikor a vám- és pénzügyőrség vizsgálatot indított az alapítvány, illetve a Herba Rt. körüli cégcsoport importtevékenysége miatt. A nyomozás adatai szerint az érintett vállalkozásokat és az alapítványt irányításuk alatt tartó elkövetők Magyarország uniós csatlakozása után 59 esetben, megközelítőleg 1,2 milliárd forint értékben hoztak forgalomba elsősorban Távol-Keletről származó élelmiszereket.

A vámosok szerint az elkövetők mintegy 8500 tonna élelmiszert - elsősorban konzervet - hoztak be az országba, és azt a látszatot keltették, mintha az árukat ellenszolgáltatás nélkül, az alapítványnak engedték volna át, így nem kellett vámot és áfát fizetni. Az élelmiszert azonban az alapítvány ténylegesen nem vette át, hanem több üzletláncnak értékesítette azt. A meg nem fizetett vám, illetve áfa összege a bíróság szerint mintegy 1,2 milliárd forint.