Rendőrök vitték el a Sziget főbejáratától a Jobbik képviselőjét

Zagyva György Gyula, Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, Sziget Fesztivál, Sziget 2011, demonstráció, rendőri intézkedés
Vágólapra másolva!
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom a Sziget Fesztivál főbejáratához szervezett tüntetést, majd hetven szimpatizánsuk jegy nélkül megpróbált bejutni a rendezvényre. Biztonsági őrök és rendőrök tartóztatták fel őket. Az [origo] tudósítója a helyszínről azt jelentette, hogy Zagyva György Gyulát, a Jobbik országgyűlési képviselőjét rendőrök vitték el a helyszínről.
Vágólapra másolva!

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) által a Sziget Fesztivál főbejáratához összehívott szimpatizánsok próbáltak meg péntek délután bejutni jegy nélkül a rendezvényre. Zagyva György Gyula, a HVIM tiszteletbeli elnöke, aki egyben a Jobbik országgyűlési képviselője, felszólította az embereket, hogy próbáljanak együtt bemenni a rendezvény területére. Ezt követően a mintegy hetven tüntető megindult a főbejárat felé, ahol biztonsági őrök és rendőrök fogadták őket; végül nem sikerült bejutniuk a fesztiválra.

A rendőrség megerősítette, hogy tíz embert állítottak elő szabálysértés, illetve bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt a Sziget Fesztivál bejáratának környékéről. Öt főt - közöttük Zagyva György Gyulát, a Jobbik országgyűlési képviselőjét - rendzavarás szabálysértésének elkövetése miatt, öt főt pedig kábítószerrel visszaélés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt igazoltattak, majd állítottak elő.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A pénteki tüntetésen Zagyva György Gyula a résztvevők előtt elmondott beszédében azt mondta, annyit akartak elérni, hogy tárgyaljanak velük a Sziget főszervezői. A képviselő szerint Gerendai Károlynak, a fesztivál főszervezőjének csak "annyit kellett volna mondania, hogy kérem, fasiszta bácsik ne tüntessenek itt", de ezt nem tette meg. A demonstrálni szándékozók a beszédet követően indultak meg a főbejárat felé, ahol a Sziget biztonsági őrei feltartóztatták őket.

A HVIM ellen a fesztivál főbejáratának másik oldalán tüntetést tartott a facebookon szerveződő civilek csoportja. A közösségi oldalon megfogalmazottak szerint tiltakoznak a szélsőséges elveket hirdető mozgalom tevékenysége ellen, amelyről a közelmúltban a Sun riporterei is beszámoltak, és amely Magyarország nemzetközi megítélését negatívan befolyásolja.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]


A HVIM-hez köthető Gyimesi Zoltán, aki már kedden is megpróbált bejutni a Szigetre, még januárban jelentett be tüntetést a magas benzinárak ellen a fesztivál feltételezett időpontjára. Eredetileg augusztus 1. és 20. közötti időszakra kérte az engedélyt, így a demonstrációt augusztus elsején meg kellett volna kezdeni, de közben egyes - forrásmegjelölés nélküli - információk szerint módosítást kért a rendőrségtől, és a megmozdulást augusztus 9-re akarta áthelyezni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képen Zagyva György Gyula, a Jobbik országyűlési képviselője

A BRFK szóvivője akkor azt a tájékoztatást adta, hogy a Sziget fesztivál helyszíne magánterületnek minősül, így a tulajdonos, illetve a bérlő döntheti el, hogy kit és milyen feltételekkel enged be oda. Vető Viktória, a rendezvény sajtófőnöke az [origo]-nak az mondta, a tüntetés miatt csak kisebb torlódás alakult ki a bejáratnál. Helyszíni tudósítónk pedig azt jelentette, hogy a jegypénztáraknál több rohamrendőr áll, de a haladás már folyamatos.