Magyar Nemzet: Vizsgálják a terrorelhárítók a faji háborúról szóló előadást

Vágólapra másolva!
Vizsgálatot indított a Terrorelhárítási Központ (TEK) Toroczkai László jobbikos önkormányzati képviselő és Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetőjének Magyar Szigeten elhangzott kijelentései miatt - írja a pénteki Magyar Nemzet meg nem nevezett forrásra hivatkozva. Tyirityán egy előadáson faji háborúról és zsidók lelövéséről beszélt.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a Terrorelhárítási Központ vizsgálja a Magyar Sziget fesztivál egyik előadásán elhangzottakat. A lap szerint a terrorelhárítás úgynevezett operatív eljárást folytat, amelyről legfeljebb a lezárulta után közölnek részleteket.

A Magyar Sziget egyik előadásán Tyirityán Zsolt, a magát Betyárseregnek nevező szervezet vezetője tartott a fesztiválon. Tyirityán többek között egy faji háború elindulásáról beszélt, és azt mondta, hogy "el kell jutni oda, hogy egy gépkarabélynak az elsütő billentyűjét valaki meg tudja húzni, esetleg akkor, hogyha egy másabb bőrszint lát", illetve azt kérdezte a közönségtől, hogy "bennünk lesz-e annyi, hogy le merjünk lőni egy rohadt, tetves zsidót?" Az elhangzottakról az Atv.hu közölt cikket kedden.

A Magyar Nemzet szerint a TEK eljárása kiterjed Toroczkai László szerepére is, aki szintén részt vett a Magyar Szigeten, és ott a lap szerint Gyurcsány Ferenc lelövéséről beszélt. Toroczkai a Jobbik önkormányzati képviselője a Csongrád megyei közgyűlésben.

A rendőrség tud a Magyar Szigeten elhangzottakról, ennél több információt azonban nem kíván közölni - ezt csütörtökön mondta az [origo]-nak Makula György, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. A rendőrség arra a kérdésünkre sem válaszolt, hogy a fesztiválon elhangzottak miatt folytatnak-e bármilyen vizsgálatot. Megkerestük a Pest Megyei Főügyészséget is, ahol péntekre ígértek választ az ügyben.