Kevesebb lesz a kerékbilincselés Budapesten

Vágólapra másolva!
A veszélyes vagy üzemképtelen kocsikat viszont elszállítják a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése alapján, ha sikerül megállapodni a kerületekkel.
Vágólapra másolva!

Változhatnak a kerékbilincselés szabályai a fővárosban a jövő évtől, miután a képviselők szerdán elfogadták Tarlós István főpolgármester erről szóló előterjesztését. A Fővárosi Közgyűlés képviselői 27 igen és 5 tartózkodás mellett fogadták el az előterjesztést, amelyben Tarlós úgy fogalmazott, hogy Budapesten jelenleg nem egységes a kerékbilincselés és a járművek elszállításának jogi háttere, ezért a főváros egyeztető tárgyalásokat kezdeményezne a kerületekkel az egységesítés érdekében.

A koncepció lényege, hogy kerékbilincselésre csak a legszükségesebb esetben kerülhessen sor, mivel nem szeretnék a szabálytalankodó járművet a szabálysértés helyén "konzerválni". Az üzemképtelen, valamint a közúti forgalom biztonságát, a közbiztonságot veszélyeztető járműveket pedig elszállíttatnák, és erről a kerületekkel is meg szeretnének állapodni.

Kezdeményezték a jogszabályok módosítását is: ennek értelmében a fővárosi önkormányzat főjegyzője is elsőfokú szabálysértési hatóságnak minősülhet majd, mivel jelenleg a felügyelet, illetve általában a Fővárosi Önkormányzat által kezdeményezett szabálysértési eljárásokban kiszabott bírságok is a kerületekhez folynak be.