Speciális kocsit kap a rektor is a titkos BM-es beszerzésen

rendőrautó,
Vágólapra másolva!
A Belügyminisztérium szerint speciális felszerelés kell abba a több mint 700 kocsiba, amelyeket nyílt közbeszerzés nélkül akar bérelni a tárca 2,3 milliárd forintért. A készenléti rendőrségnek szánt járművek mellett a minisztérium szerint a rendőrtiszti főiskola rektorának és egy rendőr-szakközépiskolának szánt autó is ilyen. A tárca jövőre még 3000 kocsit bérel majd, mivel lejár a rendőrség flottaszerződése.
Vágólapra másolva!

2 milliárd 339 millió forint értékű autóbérlés nyílt közbeszerzési eljárása alól kért mentességet augusztus elején a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságától a Belügyminisztérium. A testület a múlt szerdán kizárólag fideszes szavazatokkal hagyta jóvá a kérelmet, az MSZP tiltakozott a szerinte szabálysértő eljárás ellen, és bejelentette, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordul.

A közbeszerzési törvény szerint mentesség jár a közbeszerzés alól többek között "a minősített adatot, illetőleg az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzésre, amelynek vonatkozásában" fegyverek, lőszerek, hadianyagok beszerzésére, katonai, nemzetbiztonsági létesítmények építésére.

A bizottsági ülés egyik, neve mellőzését kérő résztvevője az [origo]-nak azt mondta, hogy az eredeti, ORFK által jegyzett kérelem még csak a Készenléti Rendőrségnek szánt 627 autó beszerzésére szólt, és csak később kapcsolódott hozzá a többi szervezet összesen további 91 autóra szóló igénye.

Indoklás szerinte egyedül a Készenléti Rendőrségnek szánt autók mellett állt. Ezt azzal indokolták, hogy az egység csapatlétszámának bővülése miatt fejleszteni kell a szervezet gépjárműparkját. A politikus szerint az ülésen csak a BM gazdasági és informatikai helyettes államtitkárának elszólásából derült ki, hogy a Rendőrtiszti Főiskolának bérelendő autó valójában a rektor szolgálati autója lesz, amelyről a forrás szerint az államtitkár azt mondta, így "sokkal egyszerűbb és olcsóbb is bérelni, mint nyílt közbeszerzéssel".

A bizottság MSZP-s tagja, Harangozó Tamás szerint az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), az Alkotmányvédelmi Hivatal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága részére beszerzendő járművek mellett rajta volt a listán a rendészeti szakközépiskolák és a Rendőrtiszti Főiskola gépjárműbeszerzése is.

Operatív feladatok a középiskolában

A Belügyminisztérium sajtóosztálya kérdésünkre azzal magyarázta a közbeszerzés alóli mentességet, hogy a járművek "operatív feladatokra történő használata" és emiatti speciális biztonsági, illetve műszaki felszereltsége indokolta. Nem kaptunk választ arra, hogy egy rektornak, illetve a rendőr-szakközépiskoláknak szánt autóknak miért kell speciális felszereltségűnek lenniük, és beszerzésük miért igényel fedett eljárást.

A járművek típusáról a minisztérium nem árult el részleteket, csak annyit, hogy személygépkocsikról és kishaszonjárművekről egyaránt szó van, és azt sem közölték, hogy a teljes állományból az egyes operatív szervek mennyi autót használnak majd.

Ügyintézésre, megfigyelésre, nyomozóknak

Bár a minisztérium rendészeti bizottsághoz küldött előterjesztése a rendőrség megnövekedett feladataival indokolta a készenléti rendőrségnek szánt 627 autó beszerzését, egy, az egységnél dolgozó, névtelenséget kérő középvezető az [origo]-nak azt mondta, el sem tudja képzelni, hogy ennyi autó mind a KR-hez kerülne.

"Operatív" autónak szerinte egyébként a felségjelzés nélküli, rendszerint ügyintézésére, megfigyelésre vagy a nyomozók által használt autókat nevezik, de ezeknek csak töredékén van bármilyen speciális felszerelés, ami indokolná a speciális beszerzést - mondta.

Még 3000 autót kell bérelnie a BM-nek

A tárca válaszából az viszont kiderült, hogy egy, a szóban forgónál lényegesen nagyobb, összesen 3700 autós flotta bérlésére készül az ORFK, vagyis az operatív egységek valamivel több, mint 700 járművén kívül további 3000 autóra is szükség van, amelyek beszerzése már nyílt eljárásban történhet. A beszerzésre a tárca magyarázata szerint azért van szükség, mert 2012-ben lejár a rendőrség korábbi, 3 évre kötött flottaszerződése.

Az ORFK legutóbbi, 2009-es járműbeszerzésén az összesen 2000 autós flottára két céggel kötöttek szerződést: 1500 járőrkocsinak használt Ford Focus kombit az MKB-Euroleasing Autópark Zrt. szállított bruttó 4 milliárd 750 millió forintért, 500 "bűnügyi ügyintéző" Opel Astrát pedig a K and H Autópark Kft. bruttó 1 milliárd 727 millió forintért. Utóbbi cégnél az [origo]-nak azt mondták: szeretnének indulni majd az új beszerzésen is, de előbb látni akarják a pontos feltételeket. A cég egy névtelenséget kérő munkatársa azt mondta, hogy a hosszú időre és nagy számú autóra szóló megállapodás ellenére nem feltétlenül éri meg egy ilyen szerződés, főleg a speciálisan felszerelt autók esetén, mert azok másodlagos - visszavétel utáni - értékesítése tapasztalatuk szerint nagyon nehézkes.