Az euróválság hatásai elleni akciótervet jelent be Orbán Viktor hétfőn

Szijjártó Péter, Orbán Viktor szóvívője akciótervet jelent be
Vágólapra másolva!
Az euróválság magyarországi hatásainak kivédését és a legnehezebb helyzetben lévő családoknak szóló megoldásokat tartalmazó akciótervet jelent be Orbán Viktor kormányfő a parlament hétfői ülésén - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője vasárnap délután, a kormányülés szünetében.
Vágólapra másolva!

Schmitt Pál köztársasági elnök szeptember 2-án azt mondta Orbán Viktor miniszterelnöknek, azt várja a kormánytól, hogy külön intézkedési terveket dolgozzon ki a szegények, a munkanélküliek, a bajba jutott deviza- és forinthitelesek érdekében; ennek a tervnek a részleteit ismerteti Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben - közölte Szijjártó Péter.

"A 21. századi magyar nemzet akkor lehet erős, ha a szolidaritás az egyik alappillére" - mondta Szijjártó. Hozzátette, a Fidesz-KDNP-frakció hajdúszoboszlói döntése alapján, az otthonvédelmi akcióterv eddigi lépései után, most azoknak a megsegítésére kell sort keríteni, akik minden erejüket összeszedve még tudják fizetni a devizaalapú hitelüket. Az MTI szerint ezzel a kormánypárti frakciószövetség azon javaslatára utalt, amely lehetővé tenné a devizahiteleseknek az adósságuk rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztését. (Az elképzelésről bővebben itt olvashat.)

Arra a kérdésre, elvi döntés született-e a kormányülésen arról, hogy támogatják a frakciószövetség említett javaslatát, azt válaszolta: a képviselőcsoport hozott egy döntést, a kormánynak pedig annak megfelelően kell letennie egy javaslatot az asztalra. Részletek már a miniszterelnök hétfői parlamenti beszédéből is ki fognak derülni "bizonyos szintig" - tette hozzá. A kormány egy olyan megoldást fog kidolgozni, amely erkölcsileg helyes, pénzügyileg mindenki számára tartható és jogilag is megállja a helyét - jelentette ki Szijjártó Péter.

A kormányülés egyik kiemelt napirendi pontja a devizahitelesek megsegítésének kérdése. A tanácskozás témáiról ebben a cikkünkben talál több információt. A kormány korábbi, szintén a bajba jutott lakáshitelesek védelmére hivatott otthonvédelmi akciótervéről bővebben itt olvashat.