A kerületi polgármesterek dönthetnek majd a főváros ügyeiben

Vágólapra másolva!
Megszüntetné a főváros és a kerületek által párhuzamosan ellátott feladatokat a Budapesti Önkormányzati Szövetség elnöke.
Vágólapra másolva!

Nagy Gábor Tamás a Magyar Televízió szerdai Ma reggel című műsorában az új - várhatóan ősszel az országgyűlés elé kerülő - önkormányzati törvényre utalva azt hangoztatta: erős főváros és erős kerületek alkotják majd Budapestet, amelyben világosak lesznek a hatáskörök, és nem lesznek párhuzamosságok.

A 23 kerületet tömörítő BÖSZ elnöke szerint Budapesttel kapcsolatban a legfontosabb eldöntendő kérdés az volt: a jövőben egyetlen központból irányítsák a várost, vagy "értelmes egységek-e" a fővárossal egyenrangú kerületek. Véleménye szerint - mivel a főváros és a kerületek is megmaradnak - egyértelművé kell tenni a feladat- és hatáskörmegosztás új rendjét.

Ezzel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy ma számos feladatot látnak el párhuzamosan a kerületek és a főváros. Szerinte a jövőben ezeket a feladatokat célszerű lenne ott ellátni, ahol a leghatékonyabban lehet. Elmondta azt is, tudomása szerint az önkormányzati törvény módosításának őszi menetrendjében a főpolgármester és a Fővárosi Közgyűlés megválasztásának a módja és elvei nem fognak szerepelni, ez a kérdés egy későbbi szabályozásra marad.

Arra a kérdésre, kikből állna majd 2014-ben a Fővárosi Közgyűlés, Nagy Gábor Tamás azt mondta, hogy a mostani elgondolások alapján automatikusan bekerülne testületbe a 23 kerületi polgármester, a további tíz helyet pedig listás választáson lehetne megszerezni.

A főváros nélkül, de a 23 fővárosi kerülettel alakult meg a BÖSZ július végén. Tarlós István főpolgármester a szervezet megalakulásakor azt mondta, hogy a főváros nélkül a szövetség csak "gittegylet".