Népszabadság: Megtiltotta az önkormányzati intézmények eladását a kormány

Vágólapra másolva!
A Népszabadság értesülései szerint elkészült a kórházak átalakításának többlépcsős terve, amely szerint az állam átveszi az intézmények tartozását. A lap szerint 35-45 milliárd forintba fog kerülni az egészségügyi, az oktatási és a szociális intézményrendszer átalakítása.
Vágólapra másolva!

Ősztől a fővárosi kórházak, januártól a megyei kórházak kerülnek állami kézbe, a vidéki városi kórházak sorsáról szóló döntést a jövő évre halasztotta a kormány - értesült a Népszabadság.

A lap szerint a kormány a szerdai ülésén döntött arról, hogy az átvételre szánt intézményeket az önkormányzatok már ne adhassák el, és újabb adósságot se vállaljanak a terhükre. Az állam ugyanis az intézmények tartozásait is átveszi - írja a lap.

A Népszabadság azt írja, hogy az egészségügyi, az oktatási és a szociális intézményrendszer konszolidálásához 35-45 milliárdos egyszeri kiadásra lesz szükség, de a lap úgy tudja, hogy erre egyelőre nincs forrás az állami kasszában.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán hagyta jóvá a fővárosi kórházak államosításának tervét. A javaslat szerint a tizenkét fővárosi önkormányzati fenntartású és egy alapítványi működtetésű egészségügyi intézményt 2012. január 1-jén venné át az állam, és az átadás-átvétel zökkenőmentes lebonyolítása érdekében a főváros és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium tematikus munkacsoportokat alakítana ki.