Már 450 rezidens nyerte el az egészségügyi államtitkárság ösztöndíját

Vágólapra másolva!
Eddig 450 rezidens pályázott sikeresen az egészségügyi államtitkárság által meghirdetett ösztöndíjprogramra, melyben a résztvevők öt éven keresztül havonta nettó százezer forintos támogatást kapnak - közölte Paphalmi Rita, az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) elnöke pénteken. A leendő orvosok, akiknek a támogatásért cserébe vállalniuk kell, hogy tíz évig nem mennek külföldre, és nem fogadnak el hálapénzt, december elsejéig jelentkezhetnek.
Vágólapra másolva!

Még másfél hónapig pályázhatnak a rezidensek a szakorvosjelölteknek meghirdetett Markusovszky Lajos-ösztöndíjra, a rezidensek ugyanis december elsejéig adhatják be pályázatukat - közölte az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH). Az EEKH honlapján közzétett lista szerint az ösztöndíjprogram második körében összesen 338-an nyújtottak be sikeres pályázatot.

Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője és Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár július közepén jelentette be, hogy havonta százezer forintos ösztöndíjat kaphatnak novembertől azok a rezidensek, akik az idén jelentkeznek a szakorvosképzésbe, vállalják, hogy ettől kezdve tíz évig Magyarországon dolgoznak, továbbá nem fogadnak el hálapénzt.

A több mint 480 millió forintos keretösszegből fedezett program Markusovszky Lajos-ösztöndíjára mintegy hatszáz szakorvos, a Than Károly-ösztöndíjra pedig mintegy húsz szakgyógyszerész pályázhat.

Az első körben, augusztus 22-ig 124 szakorvos jelentkezett, közülük 112-en adtak be sikeres pályázatot. Ezt követően szeptemberben az államtitkárság meghirdette a kibővült Markusovszky-ösztöndíj-programot, melynek pályázati feltételeit a Magyar Rezidens Szövetséggel közösen több pontban módosították. Az ösztöndíjprogramot például az idén végzett orvosok mellett megnyitották azok előtt is, akiknek legalább egy évük még hátravan az elsőként megszerzendő szakképzés idejéből. A kibővített pályázatnak is feltétele viszont, hogy a programban részt vevők nem fogadhatnak el hálapénzt.

A Magyar Rezidens Szövetség korábban az mondta, hogy az ösztöndíjprogram nem megoldás a jelenlegi problémákra (a rezidensek véleményéről itt olvashatja cikkünket). Szócska Miklós erre azt mondta többször is, hogy az ösztöndíjprogram nemcsak egy, és nem is az első lépés helyzetük rendezésére, hanem egy folyamat része.