Blikk: Állami autókból lophatta a benzint közel negyven sofőr

Új Skoda Superb típusú személyautók állnak a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság garázsában, kormányzati autó
Vágólapra másolva!
Közel negyven minisztériumi sofőr ellen indult vizsgálat, mert visszaéltek a rájuk bízott üzemanyagkártyákkal - írja a szerdai Blikk. Többségüket már elbocsátották.
Vágólapra másolva!

"A benzinlopásokra egy átfogó vizsgálat derített fényt" - írja a Blikk egy neve elhallgatását kérő minisztériumi forrására hivatkozva. Az informátor szerint az volt a feltűnő, hogy egyes sofőrök vezette kocsik túl sokat fogyasztanak.

Az üzemanyaglopásokat a közelmúltban leplezte le a kormányzati kocsikat üzemeltető és a sofőröket foglalkoztató Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) - emlékeztet a lap. A KEF ezért a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésére vizsgálatot kezdett. Tételesen ellenőrizték az elszámolásokat, és hogy ki milyen gyakran vett üzemanyagot.

A Blikk azt írta, hogy az ügyben 38 sofőr érintett, és azt állította, hogy közülük 33 a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) állományába tartozik. Ehhez képest a tárva szerdán közölte, hogy nem 38, hanem 37 sofőr felelőssége merült fel, és egyikük sem a szaktárca alkalmazottja. A KIM szerint a 37 sofőrből 32 gépkocsivezető tartozott a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) állományába, a többi öt a Belügyminisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium, illetve az ORFK állományába.

A cikk szerint a KIM nem tudta megmondani, hogy mióta folyt a visszaélés és pontosan mekkora a kár, mert a vizsgálat még tart. A Blikk szerint a sofőrök havonta akár milliós nagyságrendű kárt is okozhattak.