Mindenki komolyan vette Orbán új kijáróemberét

Fürjes Balázs sportpolitikus
Vágólapra másolva!
Kapott látványos eredménnyel zárult és szinte reménytelen megbízást is már a Fidesztől Fürjes Balázs, akit budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztosnak nevezett ki Orbán Viktor. Fürjest a kormánypártok által sokszor keményen támadott Wallistól csábította vissza a kormány közelébe Orbán. Több ismerője szerint "nem kókler", hanem profi megoldóember, aki nem szeretne politikusnak látszani.
Vágólapra másolva!

"Jó gyerek, a Fidelitasosok közül jött" - mondta egy korábbi fideszes fővárosi képviselő a nagyberuházásokért felelős, újonnan kinevezett kormánybiztosról, Fürjes Balázsról. Bár több az [origo] által megkérdezett fideszes politikus is csak hallomásból ismeri, Fürjes már a rendszerváltás idején is aktív volt a Fideszben, októberben pedig a budapesti beruházások kormánybiztosának nevezte ki Orbán Viktor kormányfő.

A 39 éves Fürjes feladata a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egységes elhelyezésének, az új FTC-stadion felépítésének, a Gödör Club és a Design Terminál építési munkáinak, valamint egy, a magyar történelmet és kultúrát bemutató kiállítótér felépítésének előkészítése és megvalósításuk irányítása. A kormánybiztos pár nappal kinevezése után találkozott Tarlós István főpolgármesterrel is, aki "nagyon hasznosnak" ítélte a megbeszélést, és azt mondta, hogy "nagyon eredményes munkakapcsolatnak ígérkezik" a kormánybiztossal való közös munka.

"Lelkes aktivista"

A jogász végzettségű Fürjesnek nem ez az első kormányzati posztja, az első Orbán kormány idején miniszteri biztos volt az Ifjúsági és Sportminisztériumban. Akkor a jelenlegihez nagyon hasonló feladata volt: először az 1999-ben leégett Budapest Sportcsarnok (ma Papp László Sportaréna) rekonstrukciós munkálataiért felelt, majd a 2012-es olimpia budapesti pályázatának volt a miniszteri biztosa.

Az új sportcsarnok 2003-ra elkészült, de több éven keresztül tartó pereskedést okozott, hogy a tűzben 330 vállalkozó pavilonja elpusztult, ugyanakkor hiába vártak kártérítést, az állami tulajdonú sportcsarnok ugyanis nem volt biztosítva. Hosszú alkudozás után a sportminisztérium a kár 30 százalékának kifizetését vállalta. Ezt 166 károsult elfogadta, a többiek viszont a BS-tűz Károsultjaiért Egyesület néven szervezetet alakítottak, és pert indítottak a teljes kártérítésért. A bíróság 2005-ben megállapította, hogy jogos a követelésük, Az államnak több mint félmilliárd forintot kell fizetnie az árusoknak.

A 2012-es olimpiai játékok megrendezésére Magyarország végül nem adta be a pályázatát, mert az új kormány 2003-ban úgy döntött, hogy nem ad pénzügyi garanciát a megvalósításhoz, mivel nem állnak rendelkezésre a szükséges források. Jánosi György akkori sportminiszter azt mondta, hogy minden költségvetési többletforrást az olimpiának kellene alárendelni, és így nem maradna pénz más ügyekre. Deutsch Tamás korábbi sportminiszter, a nyilatkozat idején már ellenzéki képviselő erre úgy reagált, hogy Magyarország alkalmas, csak a kormány nem alkalmas az ötkarikás játékok megrendezésére, illetve a pályázat benyújtására.

"Fiatal srác, lelkes aktivista volt" - mesélte Fürjesről Bojár Iván András, a Szeretem Budapestet-mozgalom vezetője (és december végéig fővárosi városarculati tanácsnok). A budapesti ügyekkel foglalkozó mozgalomnak Fürjes is alapítója, és jelenleg is a helyettes elnöke. Bojár szerint alaposabban csak 2001-ben ismerte meg Fürjest, de már 1990-ben, a rendszerváltás idején is találkozott vele.

Fürjest 1990-ben, tizennyolc évesen beválasztották a Fidesz választmányába, és tagja volt a Középiskolások Szövetsége '90 nevű ifjúsági szervezetnek is. Ennek a szervezetnek a jogutódjaként alakult meg 1996-ban a Fidesz ifjúsági szervezetének számító Fidelitas, amelynek Gyürk András jelenlegi EP-képviselő mellett Fürjes is az alapító tagja volt.

"Kinőtte magát"

Az első Orbán-kormány idején Fürjes Deutsch Tamás kabinetfőnökeként kezdett kormányzati munkát. Bojár azonban mint miniszteri biztossal találkozott vele, Fürjes szerinte az 1999-ben leégett Budapest Sportcsarnok újjáépítéséhez kérte a tanácsát.

"Ő jogász" - mondta Bojár, hozzátéve, hogy Fürjes alapképzettsége nem kifejezetten ingatlanfejlesztő, de "azóta kinőtte magát". Szerinte kifejezetten jó ötlet volt Fürjestől a Budapest Sportcsarnokról szóló törvény. Ez az összes hatósági döntéshozatali folyamatot, vagyis az engedélyeztetést, egy törvényben összevonta, és ez meggyorsította az ügyintézést. "Másfél év alatt kész is lett a BS, és jól néz ki. Ez hatalmas teljesítmény" - mondta. Az arénát 2001-ben kezdték el építeni és 2003-ban adták át a közönségnek.

Bojár szerint jól jellemzi Fürjest a Sportaréna építéséről szóló egyik döntés. Hosszú ideje zajlott az új csarnok tervezése, de nem voltak megelégedve az épület formájával. Az utolsó pillanatban Fürjes elé került egy javaslat, amelynek "klassz volt a dizájnja". Bojár szerint a döntés egy augusztusi éjszakán született meg, amikor többen összegyűltek Fürjes szobájában, például Fürjes főnöke, Deutsch Tamás is.

"Ekkor Balázs felül tudott emelkedni azon, hogy már mindent letárgyalt, mert tudta, hogy az új javaslat jó" - mondta Bojár. Szerinte a várható pluszmunka ellenére Fürjes Deutschnak már az új változatot javasolta, holott emiatt több mindent is újra le kellett tárgyalnia. Deutsch pedig Bojár állítása szerint azért fogadta el a javaslatot, mert megbízott Fürjesben.

Elment a megbélyegzett céghez

A fellelhető adatok szerint a 2002-es kormányváltás után Fürjes az üzleti szférában helyezkedett el. 2003-ban csatlakozott a Wallis Csoporthoz, amelynek akkoriban Bajnai Gordon, később MSZP-s támogatással kormányzó miniszterelnök volt a vezérigazgatója. Fürjes a cég ingatlanokkal foglalkozó üzletágánál helyezkedett el, először a Wallis Ingatlan Zrt. elnöki tanácsadójaként, majd 2006-tól a cég operatív vezérigazgató-helyetteseként, végül pedig a szállodafejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettesként.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Deutsch, Fürjes és Orbán a Sportaréna bokrétaavatóján

Fürjes kinevezésével a kormány egy olyan cégtől csábított át magához egy embert, amelyet a kormánypártok többször keményen támadtak. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos például október elején azt mondta, a Hajdú-Bét károsultjai ügyében egyértelmű a Wallis korábbi vezetőinek felelőssége (kijelentéséért Bajnai Gordon feljelentette Budait). Az elszámoltatási kormánybiztosi poszt létrehozásakor, a 2010-es választások után Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője is arról beszélt, hogy visszaélések történhettek szerinte többek között a Wallis-csoportnál.

Fürjes egészen 2011-ig, a kormánybiztosi kinevezéséig a cégnél dolgozott. A 2006-os választások előtt a Fidesz budapesti kormányzati programját elkészítő, Polgári Kormányzás 2006 munkacsoportjának volt a programigazgatója, ő prezentálta a programot a februárban megrendezett bemutató-konferencián is.

"Nem kókler"

"Ha erre a kormánybiztosi posztra valóban szükség volt, akkor ő erre a legjobb választás" - mondta az [origo]-nak Topolánszky Ákos, aki 1999-től 2003-ig, azaz a Fidesz és az MSZP kormányzása idején is a sportminisztérium helyettes államtitkára volt, így Fürjessel munkakapcsolatban volt és saját bevallása szerint jó volt a személyes viszony köztük. Topolánszky szerint Fürjes "nem kókler", hanem kiemelkedő kapacitású és tehetségű szakember, aki alkalmas arra, hogy a nagy beruházásokat levezényelje. Szerinte Fürjes hatékonyan és gyorsan dolgozik, erre példa a Budapest Sportcsarnok megépítése is, amely Fürjes irányítása alatt "sokkal gyorsabban jött létre, minden politikai oldal megelégedésére".

"Nem nevezhető politikusnak, csak politikailag elkötelezettnek" - mondta Topolánszky Fürjesről. Szerinte Fürjesnek nincsenek politikai ambíciói, hanem "egy hazájáért elkötelezett technokrata", akinek a kabinetfőnöki posztját leszámítva a minisztériumnál sem politikai funkciója volt, és a Fidesz budapesti programjának kidolgozása is inkább városfejlesztési, mint politikai munka volt. A miniszteri biztosi munkája során Topolánszky szerint Fürjes több miniszterrel is tárgyalt, "mindenki komolyan vette", de "nem akart magának politikai szerepet, hanem megmaradt szakmai szereplőnek". Arra a kérdésre, hogy miért nem akart Fürjes politikai karriert, Topolánszky azt felelte, hogy "neki bizonyára olyan a belső világa, hogy nem akar politikus lenni".

"Klasszikus konzervatív ember, családcentrikus, mélyen hívő, és iszonyúan fegyelmezett" - mondta Bojár Fürjesről. Szerinte Fürjes a budapesti mozgalmon belül is "odatette magát a fontos dolgokban", részt vett például a 2005-ös Szeresd Budapestet pályázat lebonyolításában, az évek alatt pedig "egy árva rossz hangsúlyt sem mondott sohasem". Szerinte a kapcsolatukra jellemző, hogy bár a világképük eltér, "mindig megértik és tisztelik egymást".

Bojár még múlt héten, a vele kötött városházi szerződés felbontásának bejelentése előtt azt mondta az [origo]-nak, hogy az önkormányzatnak a jövőben sokat kell majd egyeztetnie Fürjessel. "Ő egy profi, most is az lesz" - mondta arra a kérdésre, hogy Fürjes mennyire számít politikusnak. Bojár szerint "csak az a dolog van politikailag előtérben, amit Fürjes csinál", de ettől az ő feladata még szakmai jellegű.

"Ez nem kegyeleti pozíció, mert Fürjes nem szorul rá" - mondta Topolánszky Fürjes kinevezéséről. Szerinte "a korrupció Balázs esetében kizárt", mert nem szorul rá a személyisége alapján és anyagilag sem, ugyanis jól fizető állása volt a magánszférában.

Megkerestük Fürjest is, aki jelezte, hogy szívesen nyilatkozik. A kormánybiztossal hamarosan interjút olvashat az [origo]-n.

Hiba csúszott a kinevezésbe

Az új kormánybiztos kinevezésébe hiba csúszott, ugyanis Fürjes hatásköre nem volt egyértelmű a kinevezéséről szóló határozatból, a határozat címe ellentmondott a szöveg tartalmának. A határozat szerint a kormánybiztos felügyelte volna az előkészítést és a megvalósítást a hárommilliárd forint beruházási érték feletti, a tárcák vagy az irányításuk alá tartozó költségvetési szervek és gazdasági társaságok, továbbá a kormány, minisztérium vagy központi államigazgatási szerv által alapított alapítványok, közalapítványok által bármely forrásból végzendő beruházásoknál is, ezt azonban egy módosítás szerint csak akkor teheti majd, ha a kormány erről külön dönt. A baki miatt Gál András Levente, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára fegyelmit is kapott.