Megdézsmálnák az áfaemelést a fideszesek

Vágólapra másolva!
Több kormánypárti képviselő, köztük Rogán Antal is arra számít, hogy a kormánynak több bevétele lesz jövőre, mint amennyit tervez. Az általuk várt plusz pénz elköltésére javaslatuk is van a fideszeseknek, Rogán Antal V. kerületi polgármester a Ferenciek tere felújítására fordítana 1,5 milliárdot, a XVII. kerületi fideszes polgármester pedig egy sportcsarnok építésére szeretne kapni ugyancsak 1,5 milliárd forintot a jövő évi költségvetésből.
Vágólapra másolva!

Húszmilliárd forintnál is nagyobb lyukat ütnek a jövő évi költségvetésen azok a módosító indítványok elfogadásuk esetén, amelyeket kormánypárti képviselők nyújtottak be a 2012. évi költségvetési törvényjavaslathoz az első körben.

Közel háromtucatnyi módosító indítványt jegyeznek fideszes és kereszténydemokrata honatyák abból a 476 javaslatból, amely a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz érkezett a szerda késő esti első határidőig. A kormánypártiak között több olyan van, amelyik egyenként formálisan ugyan nullszaldós, valójában azonban néhány milliárd forinttal növelné a költségvetési hiányt.

Lesz több pénz

Lázár János 7,8 milliárd forinttal növelné a bíróságok és az ügyészség forrását, a pluszpénznek pedig a kormány által a költségvetésbe beírtnál éppen ennyivel nagyobb illetékbevétel lenne. Másik három képviselőtársa az áfabevételeket érzi alultervezettnek. Manninger Jenő szerint 5,2 milliárd forinttal több áfapénz folyik majd, ebből vasúti hidakat és acélszerkezeteket újítana fel. Sebestyén László "az állam tulajdonosi felelősségével kapcsolatos környezetvédelmi feladatokra" költene 6,2 milliárd forinttal többet, míg Bánki Erik a Magyar Turizmus Zrt. marketingtevékenységét támogatná meg 2 milliárddal, szintén a szerinte ennyivel nagyobb áfabevételek nyújtanának erre fedezetet.

A képviselők azonban nem vitatják a kormány makropályáját, vagyis az illeték- és adóbevételeket megalapozó gazdasági környezetet, így a javaslatokból nem derül ki, hogy miért folyna be az illetékekre és áfára beírt magasabb összeg. Tavaly év végén, a 2011-es költségvetés szavazásánál a kormánypárt képviselők ugyanezzel a módszerrel juttattak százmilliárd forintnál is több pénzt különféle állami feladatokra. Papíron megemelték a költségvetés áfabevételi előirányzatát, de idén év elején a kormánynak kellett korrigálnia, részben ezért kellett februárban 250 milliárd forintos stabilitási tartalékot képezni, majd év közben elvonni, mert a költségvetési törvénybe foglalt áfaszám nem volt megalapozott.

A jövő évi költségvetésből másfél milliárd forintot fordítsanak a belvárosi Ferenciek tere és Kossuth Lajos utca felújítására - ezt tartalmazza Rogán Antal V. kerületi polgármester indítványa. Rogán - aki egyben a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke is - szerdán nyújtotta be költségvetési módosító javaslatát, amely szerint a felújítás fedezete szintén az áfabevételek várható növekedése lenne.

Több módosítót nyújtott be közösen például Riz Levente XVII. kerületi fideszes polgármester és Pesti Imre, a budapesti kormányhivatal vezetője. Az egyik indítvány szerint 1,5 milliárdot különítenének el egy XVII. kerületi sportcsarnok építésére, a fejlesztés forrása ugyancsak áfabevétel lenne. A képviselők az önkormányzati és az állami forrásból megvalósítandó sportcsarnok mellett azzal érvelnek, hogy a létesítmény hozzájárulna a sport, a kulturális és a gazdasági élet fejlődéséhez a kerületben.

Riz és Pesti egy másik indítvány szerint 900 millió forintot fordítana a Ferihegyi út meghosszabbítására. A javaslat indoklásában az olvasható, hogy a rákoskeresztúri városközpontot terheli az átmenő forgalom, ezért szükség van olyan útvonalakra, amelyek részben kiválthatják a Pesti utat. Riz Levente egy másik indítványa pedig azzal kedvezne az önkormányzatoknak, hogy azt javasolja: a közlekedési bíróságokból származó bevétel 40 százaléka kerüljön az önkormányzatokhoz a jelenlegi 30 százalék helyett.

Több Békés megyei fideszes képviselő - Dankó Béla, Vantara Gyula, Farkas Zoltán, Kovács József - pedig azt javasolja, hogy a költségvetési általános tartalékból 100 millió forintot csoportosítsanak át az M44-es autóút építésének megkezdésére. Az "M44 autóút megépítése javítja Békéscsaba elérhetőségét (új munkahelyek létesülése) és csökkenti a balesetveszélyt, annak mielőbbi megépítése indokolt" - olvasható a javaslat indoklásában.

Apróságok

Az említett javaslatokon még néhány kisebb horderejű módosító egészíti ki, hasonló receptet követve, csak éppen nem a bevételi oldal fiktív megemeléséből biztosítanának forrást, hanem abból, hogy szerintük a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., a Mehib, az MFB garanciavállalásából fakadó fizetési kötelezettség kevesebb lehet, mint amennyit a kormány gondol. Így jutna pénz a Szabadságharcosokért Közalapítványnak (20 millió forint), a rákellenes ligának (30 millió forint), az Ökumenikus Szeretetszolgálatnak (200 millió forint), vagy a Zeneakadémiának (300 millió forint). Öszességében az [origo] számításai szerint 21,7 milliárd forinttal lenne nagyobb a hiány jövőre, mint amit a kormány szeretne és beírt a költségvetési tervbe, ha elfogadják a javaslatokat.

A többi kormánypárti módosító kisebb jelentőségű valódi átcsoportosítás, így például Harrach Péter 30 millió forintot gondol odaadni az erdei kisvasutaknak, és az infokommunikációs kiadásokból csípné le ezt a pénzt. Szabó Zsolt halgazdálkodásra akar plusz 210 milliót adni, és az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség büdzséjét rövidítené meg.

Még jöhetnek ötletek

A költségvetéshez még október elején nyújtották be az első módosító javaslatokat. Az első javaslat, amelyet többek között Kósa Lajos debreceni polgármester nyújtott be, megemelné annak a támogatásnak a mértékét, amelyet az állam fizet a nyugdíjas- és diákbérletek után a helyi tömegközlekedést működtető cégeknek. Az indítvány változatlan szinten hagyta volna a budapesti bérlettámogatást. Ez után terjesztették be a fővárosi kormánypárti képviselők azt a javaslatukat, amely szerint Budapesten is szükség lenne a bérlettámogatás mértéknek növelésére.

A módosítók sora ezzel nem ért véget, két hét múlva ismét lehet újabbakat beadni a költségvetéshez, és november vége felé tarthatják a parlamentben a módosítókról az első szavazást. A költségvetést december közepén fogadhatják el.