Még az életbe lépése előtt megszűnt a szmogriadó riasztási fokozata Budapesten

Szmogriadó, szálló por, rossz levegő, légszennyezettség
Vágólapra másolva!
Tarlós István főpolgármester megszüntette a szmogriadó riasztási fokozatát, amely módosítások után szombat hajnalban lépett volna életbe, így a tájékoztatási fokozat van érvényben. Több vidéki nagyvárosban, Debrecenben, Miskolcon azonban szombaton elrendelték a szmogriadót.
Vágólapra másolva!

A pénteki mérési eredmények alapján Budapesten megszüntették a szmogriadó riasztási fokozatát, és elrendelték a tájékoztatási fokozatot. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a kisméretű szálló por egy napra számított átlageredménye november 4-én hét mérőponton elérte és meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (köbméterenként 75 mikrogramm), ugyanakkor a riasztási küszöbértéket (köbméterenként 100 mikrogramm) egyik mérőponton sem lépte túl. Szombaton a meteorológiai előrejelzés szerint nem várható a levegő minőségének romlása.

A Főpolgármesteri Hivatal péntek hajnalban adott ki közleményt arról, hogy péntektől él a szmogriadó, napközben azonban ezt módosították, és a korábbi bejelentéshez képest nem pénteken, hanem csak szombat reggel hat órakor lépett volna életbe a szmogriadó riasztási fokozata. Ahhoz ugyanis, hogy a riasztás szerinti korlátozások már péntek reggel hat órától életbe lépjenek, már előző nap éjfélig ki kellett volna adniuk a riasztási fokozatot.

A rendőrség azonban már pénteken elkezdte az autósok ellenőrzését és büntetését. A BRFK azt közölte az [origo]-val, hogy méltányos és korrekt eljárásra számíthatnak a pénteken megbirságolt autósok. Akik ellen szabálysértési eljárást kezdeményeztek, azok ellen nem tesznek feljelentést, mert nem történt szabálysértés, a helyszíni bírságokat pedig felülvizsgálják. Az ügyben a New York-ban tartózkodó főpolgámester vizsgálatot indított.

A riasztási fokozatot és a riasztási fokozatban hozott intézkedéseket akkor lehet megszüntetni, ha a szálló por koncentrációja valamennyi folyamatosan működő automata mérőállomáson, egy nap 24 órás átlagában nem lépi túl a riasztási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon nem várható a levegőminőség romlása.

A mérési eredmények és az előrejelzés alapján továbbra is érvényben van a főváros közigazgatási területén az avar és a kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalma. Tarlós István főpolgármester a lakosságtól és a légszennyezőktől ismételten azt kéri, hogy mérsékeljék, lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot (különösen a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművekét), inkább a közösségi közlekedést részesítsék előnyben, és mérsékeljék a gépjárművek alapjárati üzemeltetését is.

Budapesten szerdától a szmogriadó tájékoztatási fokozata volt érvényben, majd péntek hajnalban a szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el Tarlós István főpolgármester, a korlátozások szombat reggel 6 órakor léptek volna életbe.

Több vidéki városban elrendelték a szmogriadót

Szmogriadót bejelenteni és emiatt korlátozó intézkedéseket hozni csak azokon a településen lehet, ahol az önkormányzatnak van szmogriadóterve - közölte szombaton a Vidékfejlesztési Minisztérium. Több feltétele van annak, hogy mely településeknek kötelező szmogriadótervet készíteniük, például az egyik feltétel a település lélekszáma - ha kétszázezernél nagyobb a lakosok száma, akkor kötelező -, de egyebek mellett a légszennyezettséget is figyelembe kell venni.

Debrecenben elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát; miután a szálló por koncentrációja csütörtökön és pénteken a város két mérőállomásán is meghaladta a riasztási küszöbértéket, korlátozásokat vezettek be - közölte a polgármesteri hivatal szombaton. Debrecenben szombat reggeltől tilos a nyílt téri égetés és a fekete színű környezetvédelmi plakettel rendelkező gépjárművek nem hajthatnak a nagykörúton belülre. A polgármesteri hivatal felkérte a lakosságot, hogy használják a tömegközlekedési járműveket, azokban az útkereszteződésekben pedig, amelyekben a jelzőlámpákon visszaszámláló van, a várakozás idejére állítsák le a gépjárművek motorját.

Elrendelték Miskolcon is a szmogriadó riasztási fokozatát szombaton a levegő minőségének romlása miatt. A polgármesteri hivatal arra kérik a lakosságot, hogy Miskolc egész területén mérsékeljék a szén-, a fa- és az olajtüzelésű fűtőberendezések használatát, az autósokat pedig arra kérték, hogy közlekedjenek villamossal, autóbusszal vagy gyalog.

Továbbra is fenntartják a szmogriadó riasztási fokozatát Várpalotán - közölte Talabér Márta, a település fideszes polgármestere szombaton. A Veszprém megyei városban pénteken rendelték el a szmogriadó riasztási fokozatát, mert a szálló por átlagmennyisége kedd óta meghaladta a riasztási küszöbértéket. Az önkormányzat arra kérte a lakosságot, hogy mérsékeljék a dízelüzemű és a kétütemű járművek használatát, és lehetőség szerint a közösségi közlekedést használják.

A tájékoztatási fokozat alá csökkent a szálló por koncentrációja pénteken Salgótarjánban, ezért megszüntették a szmogriadót - közölte a városháza.