Hazafelé tart Egyiptomból a sérültek második csoportja

Vágólapra másolva!
Megérkezett Budapestre az egyiptomi buszbaleset sérültjeinek első csoportja. A nyolc utast rendőri biztosítással, mentőautóval szállították el a reptérről. A Külügyminisztérium kedden közölte: délután negyed hatkor elindult Hurghadából Budapestre az a repülőgép, amely az egyiptomi buszbaleset újabb kilenc magyar sérültjét szállítja haza. A busz egyik utasa a közmédiának úgy nyilatkozott: az egyiptomi egészségügy hibátlanra vizsgázott. A balesetben egy közismert pápai család három tagja, köztük egy gyermek vesztette életét - közölte a település polgármestere.
Vágólapra másolva!

Hazaérkezett a vasárnapi egyiptomi buszbaleset sérültjeinek első csoportja kedden kora délután - jelentette a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről az [origo] tudósítója. A nyolc könnyebb sérültet szállító repülő 13.20-kor szállt le Budapesten, a sérültek érkezésének idejére a reptér környékét szirénázó rendőrautók biztosították.

Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója az helyszínen az [origo]-nak azt mondta, hogy a sérültek a reptér egyes termináljára érkeztek, majd a D-portánál ( a reptér teherportájánál) mentőautókra tették őket. Az [origo] úgy értesült, hogy az utasokat rendőri kísérettel, konvojban vitték el a reptérről a Péterfy Sándor utcai Kórház Fiumei úti baleseti intézetébe. Az intézet orvosigazgatója az épület bejáratánál közölte, hogy oda most látogatóként sem engednek be senkit, és a sérültekről nem nyilatkozhatnak, mert "kormányzati szinten le vannak tiltva a kommunikációról".

Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter arról tájékoztatta Orbán Viktor kormányfőt, hogy az este érkező sérülteket ugyanabba a fővárosi kórházba szállítják, mint a kora délután hazatérteket. A délután érkezett nyolc sérült egy része ambulánsan kezelhető, van azonban köztük olyan is, akinek súlyos végtagsérülése van - közölte kedden Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

A sérültek hazaszállításában közreműködő szervezetek szerint "teljes hírzárlatot" rendeltek el, a hazahozott utasok és hozzátartozóik ezért nem nyilatkozhattak a médiának. Kora délután a miniszterelnökség közölte, hogy a nap eseményeiről a későbbiekben, várhatóan délután 4-kor sajtótájékoztatón fognak beszámolni. Hozzátették: "A sérültek és családjaik határozott kérésének megfelelően" arra kérik a sajtót, hogy a baleset hatása alatt álló emberek és családjaik nyugalmát tartsák tiszteletben hazaérkezésük során és azt követően is".

A hazaszállítást szervező Europe Assistance kora délutáni közleménye szerint 25 fős speciális mentőrepülőgépet küldtek Innsbruckból Egyiptomba a sérültek második csoportjáért. A következő, várhatóan este 6 körül érkező gépen további hat könnyű sérültet és két fekvő beteget hoznak majd haza.

Az Europe Assistance egyiptomban tartózkodó munkatársa az [origo]-nak azt mondta, hogy a legsúlyosabb, Kairóban ápolt sérültek kivételével egy napon belül minden sérültet haza lehet hozni (az erről szóló beszámolót itt olvashatja). A vasárnapi egyiptomi buszbalesetben 11-en vesztették életüket, 29-en sérültek meg, a négy legsúlyosabb sérültet - köztük egy 13 éves gyermeket - továbbra is Kairóban ápolják.

El nem tudom mondani azt az érzést, állapotot, amit átéltünk - mondta el a közmédia hírstábjának nyilatkozva Vas László, a tragikus hurghadai buszbaleset egyik utasa kedden. A férfi - akinek a csuklója tört el - arról beszélt, hogy nem nagyon tudtak egymásról a baleset pillanatában, mindenki átesett a busz bal oldalára, egymásra zuhanva. Mint fogalmazott: gyereksírás, felnőttsírás is hallatszott, majd nála "filmszakadás történt" és nem emlékszik a részletekre. Vas László szerint az egyiptomi egészségügy "hibátlanra vizsgázott", és köszönetet mondott az őket segítő, az egyiptomi üdülőtelepülésen nyaraló és dolgozó magyaroknak is.

A Puskás Ferenc halálának ötödik évfordulója tiszteletére rendezett keddi sajtótájékoztatón Orbán Viktor azt mondta: "a mai ünnepi eseményre, amelyre összegyűltünk, a hétvégi szomorú, sőt rettenetes tragédia árnyékában kerül sor". Őszinte részvétünket fejezzük ki az áldozatok hozzátartozóinak, és a sérülteknek mielőbbi teljes felépülést kívánunk - fogalmazott a kormányfő. Pápa polgármestere, Áldozó Tamás kedden elmondta, hogy a balesetben egy közismert pápai család három tagja, köztük egy gyermek vesztette életét. A polgármester értesülése szerint a sérültek között is vannak pápaiak.

Az egyiptomi buszbaleset sérültjeit, áldozatainak hozzátartozóit támogathatják azok, akik a 1752-es telefonszámot hívják. A Nemzeti Segélyvonal tárcsázásával 250 forintnyi pénzadományt juttathatnak el az öt legnagyobb magyar segélyszervezeten keresztül - közölte a Nemzeti Segélyvonal Alapítvány.