Elítélték a libatenyésztők haláláért Bajnait okoló újságírót

Vágólapra másolva!
Valótlanul állította, hogy Bajnai Gordon volt kormányfő felelős tönkrement libatenyésztők öngyilkosságáért, ezért rágalmazás miatt első fokon bűnösnek mondta ki a bíróság Pesty László újságírót. A tárgyaláson a filmes azt mondta, a szakmai szabályok betartásával járt el az ügyben, a volt miniszterelnök azonban politikai motivációt sejt a rágalmak mögött.
Vágólapra másolva!

Rágalmazás miatt nem jogerősen egy év próbára bocsátotta a Budai Központi Kerületi Bíróság szerdai első fokú ítéletében Pesty Lászlót, mert a filmes valótlanul állította Bajnai Gordon volt miniszterelnökről, hogy az a Wallis korábbi vezérigazgatójaként tönkrement libatenyésztők haláláért felelős.

A tárgyaláson Bajnai Gordon magánvádlóként azt mondta, hogy soha nem hozott olyan döntéseket, amelyek a beszállítók ellehetetlenüléséhez vezettek, a politikai motivációjú rágalmak alaptalanok, azok célja a választási kampányhoz kapcsolódó "karaktergyilkosság" volt.

Pesty László a tárgyaláson tagadta bűnösségét, közölte, hogy libatenyésztők százai jutottak csődbe az ügyben, többen emiatt lettek öngyilkosok, ő pedig újságíróként a szakmai szabályok szerint járt el.

A Wallis 1999-ben szerzett többségi tulajdont az orosz válság miatt padlóra került baromfifeldolgozó cégben, a Hajdú-Bétben. A vállalatot 2000 után - amikor már Bajnai irányította a csoportot - sikerült nyereségessé tenni, de három év múlva ismét összeomlott, ezért fel kellett számolni.

A Hajdú-Bét nem tudott fizetni a beszállító libatenyésztőknek, akik közül többen öngyilkosok lettek. Utólag Bajnai azt mondta, követett el "részhibákat", de a legnagyobb vesztes mégis a Wallis volt, amely tízmilliárd forintot bukott a befektetésen. Az 1992-ben alapított Hajdú-Bét Magyarország egyik legnagyobb baromfi- és víziszárnyas-feldolgozója volt.