Magyarországon is észlelték a rejtélyes radioaktív sugárzást

Vágólapra másolva!
A hazai sugárbiológiai központ szerint a budapesti és a miskolci mérőállomásokon mérték a jód-131 részecske megemelkedését, de egészségügyi kockázatot nem jelent.
Vágólapra másolva!

Az országszerte több nagyvárosban található sugárvédelmi decentrumok közül csak két helyen, a budapesti és a miskolci mérőállomásokon mérték a jód-131 részecske megemelkedését - mondta Sáfrány Géza, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) sugárbiológiai laboratóriumának főigazgatója. Az 1986-os csernobili és a 2011-es fukusimai atombalesetnél is ilyen, jód-131 szabadult fel nagy mennyiségben.

Megjegyezte, hogy az ez év márciusi japán katasztrófa után Magyarország egész területén ki lehetett mutatni a radioaktív szint minimális megemelkedését, de az sem volt akkora mértékű, hogy az emberi egészségre bármilyen veszélyt jelentett volna. A most mért értékek pedig messze alatta vannak az akkori sugárzási értékeknek, így egészségügyi kockázat most sem áll fenn - hangsúlyozta a főigazgató.

Sáfrány Géza - a NAÜ-höz hasonlóan - azt mondta, egyelőre sem a radioaktív szint okát, sem annak forrását nem sikerült azonosítani, de szinte kizárható hogy köze lenne a fukusimai balesethez.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) pénteken közölte, hogy alacsony szintű radioaktív sugárzást észleltek Csehországban és Európa más pontjain, de hozzátették: a jód-131 részecskék nem jelentenek veszélyt a lakosság egészségére.