Nem örülnek a fideszesek, hogy elhangzott a kerülgetett szó

Pokorni Zoltán megszorításról beszélt, Lázár János
Vágólapra másolva!
Habár Orbán Viktor és a kormány többi tagja folyamatosan visszautasítja, hogy a kormány megszorításokat hajtana végre, Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke egy miskolci rendezvényen azt mondta, hogy az ország átszervezése megszorítással is jár. Az [origo] által megkérdezett fideszes képviselők szerint a jelenlegi intézkedések sok mindennek nevezhetőek, de nincs "Gyurcsány-féle pénzbeszedés".
Vágólapra másolva!

"Nem pontosan értem Pokornit, a megszorítás szót én semmiképp nem használnám a mostani kormány politikájára, az Gyurcsányhoz kötődik" - így kommentálta egy fideszes képviselő Pokorni Zoltán keddi kijelentését, amely szerint "a kormány által hangoztatott újjászervezés, átszervezés, ha úgy tetszik, magában foglalja a megszorítást is". Az [origo]-nak nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő kormánypárti országgyűlési képviselők szerint "nincs értelme a szavakon lovagolni, de nem szerencsés, ha a Fidesz alelnöke megszorításokról beszél".

Pokorni Zoltán az MTI szerint Miskolcon azt mondta, hogy nagyon feszes a jövő évi költségvetés, és folyik a vita, hogy ez megszorítás, vagy nem megszorítás. Szerinte a szocialista képviselők - akik felelősséggel tartoznak az elmúlt nyolc év terheiért - megszorításról beszélnek, ezzel szemben a Fidesz az újjászervezésről, az átépítésről, a megújításról beszél. "Ezek nem szemben állnak egymással" - fogalmazott a politikus, aki hozzátette, hogy az újjászervezés "a takarékosságról is szól, amely magában foglalja a megszorítást is, amely azonban nem ész nélküli" (erről bővebben itt olvashat).

Pokorni kijelentése azért meglepő, mert a kormány tagjai korábban többször kijelentették, hogy a kormány nem tervez megszorításokat. Orbán Viktor miniszterelnök például januárban az új Széchenyi-terv bemutatásakor azt mondta: "a kiadásokat csökkenteni kell, bizonyos területeken a bevételeket növelni kell, de ez nem megszorítás, hanem Magyarország újjászervezése". A kormányfő hozzátette, hogy szerinte "a baloldal gazdaságpolitikájának középpontjában áll" a megszorítás szó (az erről szóló videót itt nézheti meg).

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője augusztusban úgy fogalmazott: "sem a kormány szótárában, sem a gazdaságpolitikai eszköztárában nem szerepel továbbra sem a megszorítás, a kormány olyan döntések előtt áll, melyek az ország újjászervezését, átszervezését gyorsítják fel". Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a jövő évi adóváltozások bejelentésekor szeptemberben azt mondta: "ezek nem megszorítások, hanem mindenki tudja, az adóemelések az eltitkolt jövedelmekre vonatkoznak".

Az "addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér" politikája

Megkerestük Pokorni Zoltánt, hogy megtudjuk, miért használta a megszorítás szót, miközben a kormány folyamatosan visszautasítja, hogy ezt tervezné. A Fidesz alelnöke munkatársán keresztül azt üzente, hogy elfoglaltságai miatt nem tud interjút adni. Az [origo] megkérdezte a parlament költségvetési bizottságának, illetve a gazdasági bizottságának több kormánypárti tagját, szerintük is tartalmazza-e a megszorításokat a kormány gazdaságpolitikája.

Egy fideszes képviselő azt mondta, nincs értelme azon hosszan vitatkozni, hogy nevezzük a kormány intézkedéseit, "tőlem lehet újjászervezés, racionalizálás vagy akár az 'addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér' politikája is". Szerinte azonban a megszorítás szó a korábbi szocialista kormányok gazdaságpolitikájához kötődik, és "most nem olyan fűnyíróelv alapján történő pénzbeszedésről van szó, mint amit Gyurcsányék és Bajnaiék csináltak". Egy másik képviselő szintén azt mondta, hogy "a megszorítás szocialista megoldás, a jelenlegi kormány politikája ennél összetettebb".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

"Pokorni nem segít, ha kimondja"

Az áfaemelést lehet akár megszorításnak nevezni, de az nem lenne pontos meghatározás - mondta a számvevőszéki és költségvetési bizottság egyik fideszes tagja. Szerinte ugyanis "nem az emberek megsarcolásáról, pénzbeszedésről van szó, hanem arról, hogy a személyi jövedelemadó csökkentésével párhuzamosan a fogyasztást terhelő adót növeli a kormány".

Egy másik képviselő, aki szintén tagja a költségvetési bizottságnak, azt mondta: "most nem megszorításokról van szó, hanem a korábbi kivételezések eltörléséről: az eva kulcsának emelése, a korkedvezményes nyugdíjak eltörlése, a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata mind ezt a célt szolgálják, ezekre nincs pénz". Kérdésünkre, hogy az áfa emelése milyen kivételezés eltörlését jelenti, azt mondta: "az áfaemelés azért kell, mert az kijátszhatatlan".

A jövő évi költségvetési terv több adó megemelését és új adók bevezetését is tartalmazza. A nemzetgazdasági miniszter szerint ugyanis "750 milliárd forinttal javítják a költségvetési egyenleget", vagyis ekkora kiigazítást hajtana végre a kormány. Ennek nagyobbik része, 450 milliárd forint, adóemelés: a tervek szerint 25-ről 27 százalékra nő az áfa, egy százalékponttal emelik a munkavállalói egészségbiztosítási járulékot, nő a cégautóadó, és bevezetik a baleseti adót, amely a kgfb-díj 30 százaléka lenne.

Az idén szeptemberben a parlament már elfogadott egy évközi adóemelést tartalmazó adócsomagot. A kormány javaslatára november 1-jétől emelkedett a gázolaj, a dohánytermékek és az alkoholos termékek jövedéki adója. Emellett az idén szeptemberben harminchétmilliárd forintos zárolást rendelt el a kormány, ami azt jelenti, hogy mind a kilenc minisztérium idei pénzkeretének egy részét befagyasztotta az után, hogy a kormány a nyáron már elvont 183 milliárd forintot. A zárolást azért rendelte el a kormány, mert a lassabb gazdasági növekedés miatt kevesebb adóbevétellel számolhat az idén, ami százmilliárd forintos költségvetési lyukat eredményez.

A gazdasági bizottság egyik fideszes tagja szerint Pokorni Zoltánnak "igaza van abban, hogy a kormány takarékosságát többen megszorításnak tarthatják", de a képviselő szerint "Pokorni azzal nem segít a kormánynak, ha ezt kimondja".